2015 Mayıs Anneleri

Bebeğinizin Cinsiyeti

• Kız

• Erkek

• Çoğul Gebelik

Oylama sonuçları oy kullanıldıktan sonra görülebilir.
Aynen canım :) kan dolasimlari tam gelismedigi için elleri ayakları soğuk olurmus
Ben de kanguruyu sordum ama cevap al almadım :)

Aynen canım :) kan dolasimlari tam gelismedigi için elleri ayakları soğuk olurmus
Ben de kanguruyu sordum ama cevap al almadım :)
canım bildiğim kadarıyla kanguru yenidoğanlarda da kullanılıyor ama bebeği kendine doğru asıyosun. birkaç ay sonra dışarı doğru asıyosun

aynı ben de öyleyim. 5 dakika anneden ayrı kalamıyor

Tomris’in Emzirme Notları – 1: Merhaba!

Merhabalar Sevgili Anne ve Babalar!

Adım Tomris. Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu bir hekimim. Türkiye’de kişiye özel tıp alanında öncü bir kurumda çalıştım. Kişiye özel sağlık hizmetleri alanında geliştirdiğimiz bir modelin Avrupa’da nasıl uygulanabileceğini incelemek için bir Avrupa Birliği projesi ile Hollanda’ya geldim. Şu anda bu amaçla bir üniversitede araştırmacı olarak çalışıyorum.
Üç çocuğum var. İkiz kızım ve oğlum Ocak 2010’da doğdu. Küçük kızım ise Eylül 2012’de... Yani 3 yılda 3 çocuk yaptık, 10 yılda ne yaparız bilemiyorum :) Eşim ev erkeği. Yani eve para getiren bir işi yok ama aslında çok işi var: Çocuklara, eve ve bana bakıyor. Ben de çocuklara ve işime odaklanıyorum. Doğum izninden sonra part time işe başladım, hadi hayırlısı...
İkizlerim 38 haftalıkken sezeryanla dünyaya geldi. Çok şükür hiç bir sağlık sorunları yoktu, kiloları da fena değildi (3.150 ve 2.600 gram). Ama emzirme konusunda çok sorun yaşadık. Sütün yetmemesi, meme başı yaraları, süt kanallarının tıkanması, meme başının beyazlaşması... Kitaplarda ¨emzirmede yaşanabilecek sorunlar¨ başlığı altında anlatılan nerdeyse her şey başımıza geldi. Emzirme ile ilgili okumadığım kitap, internette İngilizce ve Türkçe okumadığım kaynak, izlemediğim emzirme videosu kalmadı. Hem bir hekim, hem bir anne, hem de bir kadın olarak emzirmenin bebek için tek faydalı şey olduğuna inandım. Eşim de bu inancımı paylaştı, hep yanımdaydı, hatta birlikte emzirdik diyebilirim. Bebekleriniz günde 12 saat memede kalıyorsa iki eliniz de devre dışı demektir. Birinin size yemek getirip yedirmesi, su içirmesi, destek olması gerekiyor. O yüzden hep derim, ¨Süt benim mememden çıktı ama biz aslında birlikte emzirdik¨ diye...

İnat ettik, çok araştırdık, çok şükür sorunların çoğunu aştık. (Belki emzirme maceramızı da başka bir zaman yazıya dökmeli) Ne yazık ki ilk 6 ay mama desteği kullanmak zorunda kaldım, hala vicdanım sızlar. Ama şükürler olsun ikizlerimi 27 ay emzirdim (tekrar gebe kalınca bıraktım). Şimdi de küçük bebeğimizi emziriyorum 4,5 aydır. Yani hayatımın son 4 yılını ya gebe ya da emzikli olarak geçirdim:)

İşe yaradığını tecrübe ettiğim ve/ veya güvenilir kaynaklardan edindiğim ve emzirmenin doğasına (fizyolojisine) uygun olduğu için işe yarayacağını düşündüğüm önerileri başka anne-babalarla paylaşmak istiyordum uzun süredir. Bir kaç ay önce karşıma Eren’in BYBO bloğu çıktı. Eren’le yazıştık ve toparladığım notlarımı sizlerle BYBO’da paylaşmaya karar verdik. Umarım tüm anne ve babalara faydalı olur.

‘Anne sütü’ mü, ‘emzirme’ mi?

Bebeğiniz için dünyadaki en sağlıklı besin anne sütü, en sağlıklı beslenme yolu ise emzirmedir.

Emzirme sadece anne sütü demek değildir. Emzirme anne ve bebeğin yakınlaştığı, birbirinin ihtiyaçlarını karşıladıkları bir süreçtir; anne sütü ise o sürecin gözle görünür ürünü. Bilim insanları anne sütünün içindeki bir çok maddeyi tanımladı: protein, yağ, şeker, vitamin ve mineraller gibi besin öğelerinin yanı sıra bebeğin bağışıklık sistemi için immün faktörler, hatta gerçek yaşayan hücreler var anne sütünün içinde. Bunlar bilim insanlarının laboratuvar cihazları ile ölçebildiği, miktarını ve işlevlerini kısmen de olsa belirleyebildiği maddeler. Ama emzirme sırasında anneden bebeğe, bebekten de anneye geçen çok önemli bir şey var, o da sevgi. Bilim insanları henüz sevgiyi ölçüp miktarını belirleyemediğinden emzirmenin bu yönünü araştıramıyorlar. Ölçebildikleri için sadece ürüne, yani süte odaklanıyorlar. Ancak ‘anne sütünün faydaları’ diye listelenen çoğu şey, örneğin bebeğin daha az hasta olması, daha zeki olmasi, vb., aslında tek başına anne sütünün değil, emzirme sürecinin bir sonucu. Yani aslında ‘anne sütünün faydaları’ yerine ‘emzirmenin faydaları’ demek daha doğru.

Ben de yazılarımda anne sütü dediğim zaman sadece ürünü, yani sütü, emzirme dediğimde ise tüm süreci ve ürünü birlikte kapsıyor olacağım.

Tomris’in Emzirme Notları – 2: Doktor mama önerdi!
Azıcık mamadan bir şey olmaz, değil mi?
¨On günlük bebeğimizi doktora kontrole götürdük. Bebeğimiz 39 haftalıkken sezaryenle doğdu, herhangi bir sağlık sorunu yoktu. Kontrolde doktor bebeğin büyümesinin iyi olmadığını, yeterli kilo almadığını söyledi. Anne sütü yetmiyormuş. Süt çoğalana kadar mama ile takviye etmemiz gerekiyormuş. Bebek biberonla mamaya alışmasın diye önce meme verin, meme tamamen boşaldıktan sonra mama verin dedi. Emzirme ile ilgili bir broşür, bir de mama hazırlama ile ilgili bir broşür verdi ve gönderdi. Ne yapmalıyız?”

“Üç haftalık bebeğimiz hep aç, çok sık meme istiyor, nerdeyse 24 saat memede kalmak istiyor, yoksa çok ağlıyor. Bebeğimiz 36 haftalıkken doğdu, biraz küçük dediler doktorlar (2.650 kg). Mama vermek istiyoruz. Doktora da sorduk; büyümesi biraz sınırda ama normal dedi. Mama ile takviye edebilirsiniz, hem büyümesi hızlanır, normal kiloyu daha hızlı yakalar dedi. Mamaya başlayacağız, hangi mamayı önerirsiniz?”

(Yukarıdaki örneklerdeki doktor, sağlık ocağı hekimi, aile hekimi, hastanelerin sağlam çocuk takip eden birimleri veya özel muayenhanede çalışan hekimler olabilir.)

Emzirmeyi çok istiyordunuz. Ama siz de zaten gece gündüz ağlayan ve emmek isteyen bir bebekten artık yorulmaya başlamıştınız, değil mi? “Eh, artık doktor da dediğine göre başka seçenek yok, vereceğiz. Hem biraz mamadan bir şey çıkmaz, sütüm çoğalınca bırakırız.” diye düşündünüz belki. Hatta biraz da rahatladınız, vicdan azabı çekmeden mama verebileceğiniz için...

O zaman sonun başlangıcına hoş geldiniz!
Biraz mamadan bir şey olur, hem de çok şey!
Çünkü biberon ile mama vermeye bir başlarsanız çok büyük ihtimalle bir süre sonra (ortalama iki-üç ay) bebeğiniz tamamen mama ile beslenmeye başlayacak, anne sütüyle değil. Bazı dikkatli anne-babalar anne sütü verilen süreyi uzatmayı başarabilir, bu biraz da bebeğin doğasına ve biberonun ne kadar geç başlandığına bağlı, ama bu iş 6-7 aydan uzun sürmeyecektir. Peki, neden mama-meme karışık beslenme birlikte gitmez de eninde sonunda sadece mama ile beslenir hale gelir bebek? İki sebebi var. Birincisi iki sütün içeriği arasındaki fark (ürün), ikincisi ise veriliş yöntemleri (süreç) arasındaki fark. Bakınız:
annMama anne sütünden daha yavaş sindirilir.
Anne sütü yarım saat içinde mideyi terk edip bağırsaklara geçer. Mama ise kelimenin tam anlamıyla löp diye oturur mideye! (blog yazmayı şimdiden sevmeye başladım!) Mamanın mideden bağırsaklara geçişi iki saati bulabilir. Bu da mama alan bebeğin daha geç acıkmasına sebep olur. Daha geç acıkan bebek, bir sonraki emzirmeyi normalden (yani olması gerekenden) daha geç isteyecektir. Memeler de “Demek bebek verdiğim sütle doyuyor, o zaman daha az süt üreteyim” diyecek, yani duruma adapte olup daha az süt üretmeye başlayacaktır. Siz de bebek doymadığı için daha çok mama vermeye başlayacaksınız. Bu bir kısır döngü olarak devam eder ve bir gün bakmışsınız ki artık sadece mama veriyorsunuz, meme kurumuş.

Önemli bir not: Bebeğin daha geç acıkması daha iyi beslendiği anlamına gelmez. Aksine, daha kötü beslendiği anlamına gelir, çünkü yenidoğan döneminde henüz yeni çalışmaya başlamış barsakların bebeğin ihtiyacı olan besinleri sindirip emebilmesi için bebeğin sık beslenmesi gerekir. Ayrıca anne sütünün besleyicilik değeri, her açıdan mamaya göre çok çok çok çok daha yüksektir.

Bebeğin meme emmek için kullandığı teknik ile biberon emmek için kullandığı teknik farklıdır.
Bebek memeyi tam anlamıyla ‘sağar’. Meme başının etrafındaki kahverengi bölgenin içinde (memenin halesi) süt kesecikleri vardır. Bebek dili ile bu bölgeyi arkadan öne doğru sıkıştırarak boşaltır, yani resmen sağar. Bebekler doğduklarında refleks olarak emmeyi bilirler. Ancak sütü en verimli nasıl sağacaklarını anne memesini eme eme öğrenirler. Anne için de bir öğrenme süreci söz konusudur; bebeğin açlık işaretleri, doygunluk işaretleri gibi şeyleri öğrenir. Bu karşılıklı öğrenme süreci yaklaşık 6-8 hafta en yoğundur, yani en azından bebeğin kırkı çıkana kadar.

Örneğin 2-3 aylık bir bebek artık en verimli nasıl süt içeceğini öğrenmiştir. Anne memesini güzelce kavrar. Başta önce hızlı hızlı emer, sonra bekler sütün gelmesi için, çünkü başta hızlı hızlı emdiğinde yoğun süt gelişini tetikleyeceğini öğrenmiştir. Buna süt akım refleksi denir. Süt gelince hızlı hızlı içer. Sonra da yavaş yavaş emerek ve bir kaç emmede bir yutarak sondaki yağlı sütün tadını çıkarır. Süt onun istediğinden daha erken biterse memeyi bir alıp bir bırakmaya başlar, tekrar bir süt akım refleksi tetikleyebilmek için.e sütü ve emzirme kavramlarıyla ilgili netleştirme yazım.
Biberonla emmek ise çok kolay öğrenilir. Öyle zorla sağılacak bir şey değildir, emer ve süt gelir. Başta ve sonda aynı miktarda ve aynı tatta süt gelir.Biberon alan bir bebeğin annenin memesini sağmayı öğrenmesi daha zordur. Bebek biberon ve emzikle ne kadar erken tanışırsa, memeyi kavrama ve emme becerileri o kadar yavaş gelişir, hatta gelişmeyebilir. Bu nedenle verimli süt alamayabilir. O zaman da süt azalır, çünkü meme ne kadar iyi boşalırsa ve ne kadar sık emzirilirse, o kadar süt yapar. Süt azalınca siz de daha çok mama vermek zorunda kalırsınız. Yine aynı kısır döngüye girilir. Ayrıca, biberon alan bebek memeyi doğru kavramayı öğrenemediğinden meme başında acı, ağrı ve yaralar oluşabilir ki bu da annenin emzirme için daha az istekli olmasına, dolayısıyla emzirme aralarının uzamasına sebep olabilir. Ayrıca acı ve ağrı sütü azaltan bir faktördür.
[URL='http://1.bp.blogspot.com/-oB-SifM3BnM/UR1aRtxVJZI/AAAAAAAAYrM/UZGehiz9-R8/s1600/BYBO+emzirme+yaz%C4%B1.jpg']

Bebekler sandığınızdan çok daha zekidir, ister yeni doğan, ister 6 aylık olsun. Karnını en kolay nasıl doyurduğunu anlaması çok uzun sürmeyecektir. Bir süre sonra memeyi istemeyip sadece biberonla karnını doyurmak ister hale gelir.
Şunu sorabilirsiniz. Hem biberon hem meme alan bebeklerin bazıları bu işi 6-7 ay götürürken niye bazıları hemen biberonla mamaya dönüyor? Hangi bebekte nasıl ilerleyeceğini önceden kestiremeyiz ama emzirme başarısında etkili olan bir kaç faktör var:
  • Normal doğum yapan annelerde emzirme başarısı sezaryene göre daha yüksektir. (normal doğum bebeği de anneyi de hem fiziksel hem de duygusal olarak emzirmeye en iyi şekilde hazırlıyor)
  • Doğumdan sonra ilk beslenmesi memede olduysa emzirme başarısı artar. Bebeğin beynini tertemiz bir sayfa gibi düşünün. İlk tecrübesi o sayfaya kazınıyor (yalnız sonrasında yoğun biberon kullanımı ile bu kayıt biraz tahrip olabiliyor). İlk tecrübe biberon olursa aklında o yer eder.
  • Doğumdan sonra 30 dakika, en geç bir saat içinde emzirilirse emzirme başarısı artar.
  • Doğumdan sonraki günler ve haftalarda biberon ne kadar erken ve sık verilirse, emzirme başarısı o kadar düşer.
  • Bebeğin doğum haftası, mizacı, dışarıdan gelen uyarılara karşı ne kadar dikkatli olduğu gibi birçok faktör de etkili burada.
[/URL]

daniel canm ben de 34. gün aynı durumu yaşadım benm de senn bahsettiğin gibi ilk 1 hafta kanama sonra beyaz akıntı şeklinde lekelenmem oldu tam bitti derken adet oldum öyle düşünüyorum dün kırkımız çıktı bugün de adet son gün. 8 gün sürüyor normalde benim. bakalım adet en fazla 10 gün sürer ya ihtiyatlı davranıp cumartesiye kadar bekleyeceğim. ama benm doktorum kontrole çağırmadı beni normal doğum mu yaptın sen. ben adet olduğunu düşündüğüm için gitmiyorum gitmem lazım mı acaba

Allah kabul etsin canım.. Ilk sahurumuzu yaptık inşallah zorlanmadan tutarız..
Amin hepimizinkini
Nasıl gidiyor oruç biz simdilik iyi gibiyiz çok şükür sütümde de bi değişiklik olmadı, böyle geçeceğini hic sanmıyordum daha doğrusu tutmayı düşünmüyordum dün sizden de cesaret aldım bi de arkadaşla konuştum ben tuttum hiçbişey olmadı dedi Allah razı olsun vesile oldu

Canim 40dan oncr adet olmuyor diye biliyorum.. yani kanaman kesilip sonra tekrar baslasa bile 40'in icindeysen lohusa kani oluyor. Yani en azindan dini boyutu boyle.

Canım daha 40 ınız çıkmamış adet değildir bence benim de azaldı ama 40 a doğru bi kanama arttı günlük ped kullaniyordum normal pede dönmüştüm, sonra yine azaldı ama 40 da bitmedi hala bazen hafif lekelenme oluyor

Kızlar adını unuttum ama bi hap var. Yan etkisi aşırı süt salgılatması. Bi arastırın. Ben de sütüm azalırsa onu denicem bi arkadasım içti gecen sene faydasını da gördü. ama unuttum adını.

Çok şükür iyi gidiyor canım ama sütüm biraz az gibi ama ben zaten mama veriyordum şimdi gündüz mamasını biraz artırıcam akşam yemek yersem tekrar çoğalır inşallah sütüm.. Ben de mutluyum tutabildiğim için..

ben normal doğum yaptım.dikişlerim var.doğumun 2. ve 8. günü kontrole gitmiştim.dr bir de 40 ın çıkınca gel kontrol edelim demişti.pazartesi 40 ım çıkıyor ama gerekirse yarın da giderim.3 gün öncesi sorun olmaz herhal de.Ama şunu da söyleyeyim ilk bir kaç ay adet düzensiz olabiliyormuş.mesela 5 gün süren adet 3 gün yada 10 gün sürebilir.düzene girmesi zaman alırmış.

ben her gün yıkıyorum.su çok iyi geliyor.genel de sabah 8 ila 11 arası yıkıyordum.ama bugün mışıl mışıl uyudu.saat 4 giibi yıkadım.şimdi yine uyuyor.

Ben 1 haftadir her aksam yikiyorum. Suya alisti hic aglamiyor artik.giydirirken agliyor
ben de hergün yıkasam iyi olcak sanırım 4 günü buluyor yıkamam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…