Konu sahibine sonuna kadar katılıyorum bir sağlık görevlisi olarak şahit olduğum tüm çocukların hastalık geçmişine ve genetiğine baktığımızda ailesellikten gelme olduğu görülüyor
Mesela ben varım abla . Babamı kalp yetmezliğinden kaybettim. Bilmiyorum demekki bizim gibilerin evlenmeye, çocuğunun olmasına hakkı yokmuş.Hanımlar,
sitede hasta olan veya hasta yakını olan kişiler var, yazarken insanları incitmeden yazın.
Psikolojik hastalıklarda dahil birçok hastalık genetik yatkınlıkla alakalı olsa da, aile geçmişinde herhangi bir hastalığı olmayan kişiler hasta olmayacak diye kesin bir kural yok, aile hikayesinde şizofreni vakası olmayan bir kadın yaşadığı büyük bir travma sonrası şizofren oldu, aile geçmişinde şeker, tansiyon, cilt hastalıkları olmayan bir kadın da yüksek tansiyon ve tansiyona bağlı felç, şeker ve cilt hastalığı sahibi oldu, tabii ki bu gibi örneklerde belirleyici değildir ama bir gerçek vardır, ne genler, ne ailenin genetik hikayesiyle uzaktan yakından ilgili olmamasına rağmen hepimiz için risktir, her birey bir engelli adayıdır, yolda giderken araba çarpması sonucu boynunuzdan aşağısının felç olmayacağının garantisi yoktur, banyo yaparken ayağınızın kayması sonrası başınızı çarptığınızda beyin kanaması geçirmeyeceğinizin de garantisi yoktur, gün içinde tükettiğiniz içeceklerden depoladığınız fazla kafeinin tansiyonunuzu tetikleyip kalp krizi geçirmenize sebep olmayacağının ya da sizi uzun soluklu bir komaya sokmayacağının garantisi de yoktur.
İş ve günlük hayatınızda yaşadığınız ağır baskı ve stresin sizi depresyona sokmayacağının, okb olmayacağınızın garantisi yoktur.
Elektrik kesilmesi sonucu asansörde mahsur kalmanın klostrofobi, panik atağa sebep olmayacağının bir garantisi de yoktur.
Hayat yüzdelik oranlarına göre yaşanamaz, zira evdeki hesap çarşıya uymaz. İnsanoğlu alabileceği önlemleri alır gerisi içinse sadece umut eder.
Mesela ben varım abla . Babamı kalp yetmezliğinden kaybettim. Bilmiyorum demekki bizim gibilerin evlenmeye, çocuğunun olmasına hakkı yokmuş.
Sizofreni gen yoluyla geciyor mu cidden? Benim de enistem sizofren. 2 cocugu var. Cocuklarda hic birsey yok cok sukur. Ama ilerde birden bire ortaya cikabilecek bir hastalik mi acaba?evrime göre canlılar üremek için yaşarlar ve genlerini bir sonraki nesle aktarmak için güçlü, sağlıklı canlılarla çiftleşmeyi seçerler. Fakat üstteki üyenin belirttiği gibi doğal seçilim de var. zaten güçsüz olan yaşam tarafından bir şekilde egale edilir. Ayrıca primatlardan insana geçişin ilk dönemlerinden çok daha çeşitli çevresel faktörler mevcut şuan. Sadece genetiği baz alamayız.
Söylediklerinizden tehlikeli görünen yalnızca psikolojik hastalıklar bana göre. Eşinizde olup olmadığına çok dikkat edin. Benim babamın kız kardeşinin eşinde ve ailesinde komple var mesela ve bütün torunlara şizofreni geçmiş durumda. Psikolojide genetik çok çok mühimdir.
Kuzum sen neden alindin, kiyamam sana.Mesela ben varım abla . Babamı kalp yetmezliğinden kaybettim. Bilmiyorum demekki bizim gibilerin evlenmeye, çocuğunun olmasına hakkı yokmuş.
bence çok haklısın..çok özür dilerim ama hayvanlar bile böyle yapmıyormu..insanlar yapmış çokmu..ama boşanamayacağına göre...çocuğa nasıl olacaksa artık :) kendi kromozon vereceksinYaklaşık iki yıllık evliyim ve gelilerin kronik hastalığı olan kv ve kp i sevememek dışında bir problemim yok. Eşim iş arkadaşımın arkadaşıydı. Geller gitler arasında tanıştık, biliştik, anlaştık ve evlendik. Tam anlamıyla aşk evliliği olmasa da mantık evliliği hiç değildi.
Neyse, evlendik ettik. Aylar aylar geçti. E tabi o sülalede ne oluyor bitiyor zamanla öğreniyorsun. Özellikle de mesele sağlıksa.
Eşimin hem anne hem baba tarafı baya baya hastalar. Psikolojik rahatsızlıklar zaten diz boyu. Eşimin halaları teyzeleri amcaları depresyon haplarını aferin niyetine birer ikişer alan kişiler.
Tansiyon, şeker, damar tıkanıklığı, kalp.. Yaşı 60 ı geçenlerin hemen hepsi bu hastalıklardan muzdarip. Büyük büyük amcaları kanserden vefaat etti.
Benim anne ve baba taraflarımda ise bu hastalıklara neredeyse hiç rastlanmaz. Dedem 100 yaşına ya geldi ya gelecek. Büyük büyük annemiz yine 90 küsür yaşında. En belirgin rahatsızlık diz ve ellerde kireçlenme.
Hem eşim hem -çocuğumuz yok- olası çocuklarımız için endişelenmeye başladım. Konu dine çekilmesin lütfen fakat evrim teorisine inancım tam. Ve görünürde hepimiz aşık olsakta esasında amacımızın sağlıklı nesiller doğurmak olduğuna inanıyorum. Zaten bu teoriye göre de doğurganlık göstergesi olan özellikler kadın ve erkek için çekicilik unsuru olan kabul ediliyor.
Yani kaslı maslı :) yakışıklı zengin vs bir adamın çekici gelme sebebi 'Bu adamdan sağlıklı, güzel çocuklarım olur ve sahip olduğu maddi güç ile ona iyi bir gelecek kurabilirim' dürtüsü.
Netice olarak,
Evliliğimize sürekli olarak sağlıklı bir nesil doğurmak adına.. olarak tabiki bakmıyorum. Fakat ilerisini düşününce gelen her bir hastalık haberinde endişelerim artıyor. Pek tabii sağlıklı ailelerin hasta çocukları, hasta ailelerin sağlıklı çocukları olabiliyor. Fakat istatistik diye de bir bilim var.
Fazla mı teoriğim fazla mı hesapçıyım
Canımsın ya görünce dayanamamış yazmışsınSizofreni gen yoluyla geciyor mu cidden? Benim de enistem sizofren. 2 cocugu var. Cocuklarda hic birsey yok cok sukur. Ama ilerde birden bire ortaya cikabilecek bir hastalik mi acaba?
Kuzum sen neden alindin, kiyamam sana.Hastaliklari olan ya da ailesinde hastalik olanlar evlenmesin falan demek istemedi bence konu sahibi.
Yok be kuzum. Allah askina bu devirde hic hastaligi olmayan insan mi var? Hastaneye bi gidiyorsun, aman Allahim... Hal boyleyken hastaliklari olna evlenmesin demek cok komik olurdu zaten. Benim de babam yuksek tansiyondan felc gecirdi. Annemde ve kardeslerimde de turlu turlu hastaliklar var. Ama ben kendi hastaliklarim cocuguma gecer diye endiseleniyorum dogrusuCanımsın ya görünce dayanamamış yazmışsın
Öyle yazılınca alındım be kuzum. Bir de babamı böyle hastalıktan kaybedince daha çok alındım
Anlayamadim ne demek istediginizi??Sizin beş yada on kuşak akrabalarınızda küçükte olsa bir hastalık yok mu
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?