Maaş yaşam standartları, mutsuzluk 😒

Valla ne okudunuz yada okuyorsunuz bilmem ama seviye yerlerde maşallah
Böyle seviyeye öyle cevap. Senin gibileri çok gördüm ben kendi eğitiminin birikiminin farkında olan donanımlı hakkını arayan insanlara tüm kompleksinizle saldırıp aşağı çekmeye çalışır hak arama mücadelesini küçük görür itibarsızlaştırmaya çalışırsınız doktorlara da bunu yapıyor büyük bir kesim hatta aynı çatı altında çalıştıkları hemşireler hasta bakıcılar bile bu kafadadır. Asla kibirli biri olmadım kendimin farkındayım sadece ama hakedene de konumunu haddini bildirmek gerektiğinin farkında olacak kadar da tecrübeliyim. Seviyeyi senden öğrenecek değilim haliyle.

Keşke olsaydık ama benim kardeşim şu an Avrupa da orda asgari ücretle devlette çalışan arasında çok fazla fark yok orda asgari ücretli de geçiniyor memuru da hayat standartları yüksek burda maalesef gecinemedigi için insanlar asgari ücret baz alındığında 26 binlik maaş göze çok geliyor oysaki alım gücümüz korunsa varsın memurda asgari ücret alsın yada yakın bir ücret alsın ama yok maalesef

Ben siz diye hitap ediyorum siz sen diye kimse hakkınızı aramayın demiyor tırnaklarını cikarip bekleyen sizsiniz nasil bir hak arana mücadeleniz var soyleyin de bizde destek verelim zira burda aldiginiz egitimin tam tersi bir uslupla cevao vermekten başka bir şey yapmıyorsunuz. Asil siz insanları küçük görüyorsunuz siz kimsiniz bana had bildiriyorsunuz terbiyenizi takinin

Arabuluculuktan az dosya geliyor birde sınava girmesi lazım 5 yılda kıdem lazım diye biliyorum.hakim savcılık içinde çok değişik şeyler lazım burada yazmak istememen güzel para bence bilirkişilik ama onuda yıllardır açmıyorlarmış.

Ha bu arada doktor dediniz de hani şu her gün haberlerde sosyal medyada gördüğümüz yaaa o kadar okuduk ama şu simitçi kadar olamadık her gün şu kadar simit satsaydik daha iyi kazanırdık ya da ya o kadar okuduk ettik bir umumi tuvalet işleten kadar olamadık bilmem günde şu kadar kişi kullansa ayda şu kadar yapar doktorluktan iyidir diyen doktorlar mı birikim sahibi kendinin farkında olan kişi işte aynı verdiğim örnekte ki doktorlar gibisiniz okudunuz ya en mükemmel sizsiniz hoş artık o doktorların da sesi çıkmıyor artık hersey maaşlarına zam alana kadarmış

Okumanımda artısı olsun bir zahmet yani insanların sitem etmesi normal.

Ben sizin ne demek istediğinizi anladım ama doğru ifade ettiğinizi düşünmüyorum.
Şöyle ki okuduk ya tabiri bir işin ‘uzmanı’ olmayla alakalıdır.
Elbette alaylı olmak, içinde büyümek, çırak kalfa usta işçiliği başkadır.
Birinin bedenen para kazanması, diğerinin zeka ile, o işi o eğitimi almayan birinin yapamamasından gelir.
Zaten sorun burada, ülkede kalifiye eleman, işçi, zanaatkar vs kalmadı.
Her yer üniversite, zibilyon bölüm.
Dolayısıyla kimse halinden memnun değil, olamaz da.
Mesela şuan garson yani komi olarak 22 bin tl maaş artı sigorta artı bahşişle çalışacak eleman bulamayan restoranlar biliyorum.
Halbuki en saygı duyduğum iş kolundan biridir, inanılmaz yorucu ve psikolojik olarak insanı yıpratır.
Ama konudaki avukatın benzer birimde kazanması, hak mıdır?
18 yaşında yapabileceğiniz meslek ile çeşitli elemelerden geçerek, altına imza attığınız her şeyde kanunen sorumlu olduğunuz, hatanızın büyük çapta olduğu işlerle riski bir midir?
Okumak denilen şey, bu.
Ziraatle uğraşan bir adamın mahsulde yaptığı hata kendine zarardır, titri olan bir işte yapılan hata ise hem kariyer hem şirket hem de diğer çalışanlara da bir şekilde kesilen yıkıcı bir faturadır.

Burada bu kadar az maaş diyerek daha da azını alan insanlara kendilerini kötü hissettirmek gereksiz.
Onlar üzülecek diye yazmayacak mıyız o zaman biz napalım yani herkesin kendi yaşam standartları var az maaşlıda gidip çoluk çocuk yapmasın asgari alıp 3 çocuğuda yaparsan belin doğrulmaz.yada git kendine birşey kat bu arkadaş kadar al o zaman napalım herkesi düşünen biz olamayız.arkadaş 26 alıyor kiralar yol masrafları yemek çıkmıyorsa çalıştığı yerde hergün öğlen yemek bile istanbulda çok pahalı sıkıntı yaşaması normaldir.ev kendinin olsa çok rahatlardı.

Belki de ifade edemedim doğrudur ama özellikle tırnak içinde okuyan bir kesimin kendini büyük görme olayı var bunu çok hissediyorum en basiti zamanında doktorlar maaşlarının azlığından yakinirken (ki haklilardi) hep bir kendilerini diğer mesleklerle kiyaslayarak ki bence aşağılayarak ne kadar düşük maaş aldıklarını anlatiyorlardi misal ya 6 sene okuyacagima işte umumi tuvalet işletseydim daha iyi kazanırdım gibi gibi çok örnek var herkes bu çarkın bir parçası kimsenin işi diğerinden daha önemsiz değil anlatabildim mi demek istediğimi bilmiyorum ama

Ya ezbere konuşuyor zaten bişey bildiği yok. Çiftçi son yıllarda çok iyi para kazanıyor üç yıl önceki gibi değil. Kalifiye işçi de keza adamlar havada kapılıyor işçi sayısı düşüşte çünkü. Tır şöförleri de sandığı gibi karın tokluğuna çalışmıyor gayet iyi para kazanıyorlar duysa kamudan istifa edip tır ehliyetine yazılır gelmiş burda kalifiye insana ahkam kesiyor herkes kendi okuduğu okulları okuyor sanıyor dünya kadar büro yönetimi mezunu var kamuda, sosyal hizmetler mezunu var açıktan uzaktan okuyup atanıyorlar tamam kendisi gibi lisans mezunları okuduk diye ağlamasın da top5 üni mezunu avukat mühendis vs de seninle bir değil haddini de bi bil yani, yiyosa kamuda çalışırken itüde yazılım müh okusun bakalım öyle diploma koleksiyonu yapılan okullardan mıymış

Okumayan kesimdede bir eziklik var sürekli aldığı parayla böbürlenip bak sen şu kadar yıl okudun ama bende bu kadar alıyorum der aşağılık kompleksi var bu tür insanlarda aklınca senin diplomanı küçümser durur yazık gerçektenkimsenin işi değersiz değil ama vasıfsız herkesin yapacağı işle belirli aşamalardan geçip yapabileceğin işin ağır sorumluluk altında çalıştığın işinde bedeli aynı olmamalı.doktorlarada hertürlü imtiyazı tanımak durumundalar adamların yerini doldurmak çok zor deli gibi yurtdışı kovalıyorlar zaten.doktorları kesinlikle hoş tutalım yoksa yerine başka milletlerden kasaplar gelir mazallah işin şakası yok.

Ben anladım anladım, aynı şeyleri düşünürüm o sebeple anlayabildim zaten ama diğer arkadaşların sert çıkması, bu durumu farklı şekilde ifade edişinizden.
Misal eğitimi olduğu için dengi görmediği herkese ‘sen’ diye hitap eden, emir cümleleri kullanan türler onlar:)
Kesinlikle herkes bir çarkın parçası, en eğitimlisi de çırağı da.
Biri olmadan diğerinin olamayacağını pandemide gördük, kimsenin yüzüne bakmadığı kargo elemanlarının nasıl hayatımızın kurtarıcısı olduklarını.
Oldukça da iyi kazanıyorlar mesela, kazansınlar sıkıntı yok.
Ama burada kargo elemanı bir pakete zarar verirse ya bedelini öder ya da işinden olur, başka firmaya geçer.
İşte buradaki asıl mesele ‘uzman’lık yani 4 ve üzeri sene bir eğitime tabi kalınan, zihnen sürekli öğrenilmesi gereken ve hayat boyu bu öğrenmenin hiç bitmeyecek olduğu mesleklerle ve bunlardaki hata payının önüne geçilemez bir kaos oluşuyla denkleştirilmemesi gereken mesleklerin haklarını alamaması.

Örneklemeleri ben de hiç hoş bulmuyorum, gurur kırıcı buluyorum, aynı zamanda kimse üni mezunu olmak zorunda değil ama herkes işini layığıyla yapmak ve hakettiğini kazanmak zorunda.

O ilk 5 üni mevzusu eskide kaldı, şuan nerede olduğunuzdan bağımsız kendinize yatırımlarınız önemli.
Hatta işverenlerin çoğu üni adına bile bakmadan donanıma bakıyor.
Bence hepimiz aynı şeyleri söylüyoruz ama üslup farkından anlaşamıyoruz.
Herkesin bir emeği ve karşılığı var, insan gibi yaşamak tuvalet işleticisinin olduğu kadar mühendisin de hakkı.
Biri çok daha mütevazi bir hayatla kendi gereksinimlerini karşılarken diğeri bunu abartabilir, o geliri olmalı.
Kimse karnını doyurmak için değil, kaliteli yaşam hakkını alabilmek için çalışmalı.

Off moralinizi bozmak istemem ama 4 yıl lisans okuyup 2 yıl yüksek lisans yapan bir öğretmen arkadaşım 12.000 tl maaş oluyor özel okulda. Senelerdir kpss çalışıyor, ders yükü fazla olduğu için matematik çalışmaya vakti kalmıyor bi türlü kazanamadı kız. Zaten bizim bölümümüzden alımlar az. Eşim kendi işini yapmasa, maddi durumumuzu düzeltemesek ben de mecbur asgari ücretin bi tık üstüne çalışmak zorunda kalacağım. Kimse kusura bakmasın ama milletin çocuklarının en deli dolu ergenlik zamanlarını asgari ücretle çekmek zorunda kalacaktım. Çok üzgünüm ama artık lisans mezunu, yl mezunu olmanın çok bir esprisi kalmadı. Yanlış anlaşılmak istemem ama temizlikçiler bile 30 bine yakın maaş alıyorlar. Okumamış insanlar instada şaklabanlık yaparak doktorların, mühendislerin kaç katı paralar kazanıyorlar. Artık okudum diye karşılık alacağını düşünmenin devri değil. Benim eşim lise mezunu, sizin aldığınız maaşa mühendis çalıştırıyor yanında. Çok kötü bir dönemdeyiz. Çözüm ne bilmiyorum, nereye isyan edeceğiz bilmiyorum. Aklıma vize, finallere çalışırken çektiğim zorluklar geliyor. 2 gün uykusuz sınavlara girmiştim, okul dönüşü belediyede ayakta uyumuştum daha neler neler. Bizim gibi çoook örnekler var. Hatta intihar eden insanlar var. Siz yine de daha yüksek maaş alabileceğiniz yerleri araştırın tabii ki ama mevcut işinizden ayrılmadan yapın bunu. Çünkü sizin aldığınız maaşı seve seve kabul edecek çok insan var maalesef.

Asgari ücrete tabi veya daha azına razı olandan farkı olsun bir zahmet öğretmen maaşının. O kadar emek edip olmuşlar ya o kadar da olsun yani. Ki o kadar olsun halı 26 bın. Evet asgari ücrete göre çok ama öğretmen maaşına göre bence az. Kıyas yapılamaz o yetideki biriyle daha azının maaşı.

Okumayan kesimde de okuyan kesimde de var bu karakterle alakalı bir şey örneğin hacettepede bir bölümün anabilim dalı başkanı eşimin doktoru ve o kadar naif o kafar mütevazi ki ego sıfır ama bizi yönlendirdiği asistanı küçük dağları ben edasında benim tepkim buna ayrıca vasıflı olmak için bir okul bitirmek gerekmiyor her şeyin okulu yok 1000 kişiye yemek yapan bir fabrika ascisi da vasıflı herkesin yapacağı bir iş mi değil herkes kendinden başkasının yaptığı işi küçümseme peşinde

Asgari ücrete tamam desin bence. Kötü bir rakam değil onu bile bulamayanlar var. Sonra bakar varsa daha iyi maaş veren gider orda çalışır

Yahu doktorlar zaten hepimizden kendini üstün görsün. İnsan canı emanet alıyor. Kim direkt hayat kurtarıyor. Çiftçi işçi diyorsunuz onlarla nasıl bir olabilir?
Canını emanet ediyorsun.
Tıp kazanmak için ilk on bine girmesi gerekiyor çocukların. Bu kaç net demek biliyor musunuz? O çocuklar uyumadan çalışıyor.
Sonra altı sene okuyorlar doktor olup zorunlu hizmete gidiyorlar. Uzman olmak için de tine sınav üstüne 4 sene daha. Toplamda 10 sene okuyorlar. Öğle böyle okumak da değil.
Şimdi kendini benle bir tutmuyorsa hak değil mi? Bir değiliz. Herhangi bir üniversiteden mezun biriyle aynı maaşı evet almasın çünkü benden çok emek verdi çok çaba gösterdi ve insan canıyla uğraşıyor
Elbette doktor en çok kazanan meslek grubu olmalı. Ben doktoru asgari ücretle kıyaslamam hafsizlik olur

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…