Şark Görevi

Olay çocuğun ailesinin subay-astsubay-polis olması değil, insanların zihniyeti.
Bende subay çocuguyum, annem savcı. Babam uzun yıllar hakkari'de, tunceli'de diyarbakır'da görev yaptı. Lojmanları molotofla yakmaya kalktıkları da oldu, bizi okula götüren servisi kaçırmaya çalıştıklarıda. Bir pazar günü lojmanı tarayarak her zaman bizimle oynayan askerimizi şehit ettikleri de oldu ki, yüzü gözümün önüne gelince hala gözlerim dolar. Ama biz asla kimseyi kürt diye aşağılamadık. 5 parmağın 5'i bir değil dedik, hala severek görüştüğümüz dostlar edindik orada.
Ardından Ankara'ya geldik. ben o kadar sene doğuda okula gidip, arkadaş edindiğim için şivem kürtçeye kayıyordu artık.
Başkent'in sayılı kolejlerinden birine başladım. Ve öğretmenim okulun ilk günü klasik tanışma faslında benim konuşmamı duyunca , alıp en arkaya oturttu. İnsanlar benden vebalıymışım gibi kaçtı. Parmak kaldırırdım, kadın bana burun kıvırırdı. İnanın nedeni hakkında hiç bir fikrim yoktu, ta ki aktivite dersinde sınıftakiler topluca beni çember ortasına alıp, terorist, kürt , hain diyerek beni ağlatana kadar.
O kadar ağladım ki hastalandım. annem beni almaya geldi, ne olduğunu sorunca anlattım. 3 aydır böyle, öğretmen beni sevmiyor sanmıştım dedim.
Hayatımda annemi o kadar cıgırından çıkmış halde görmedim. Okulu birbirine kattı.Fırtına gibi esip geçti, tekrar okula döndüğüm gün o öğretmen müsvettesi, sınıfa açıklama yaparak benim "kürt" olmadığımı, benimle rahatça arkadaşlık edebileceklerini söyledi.Beni de aldı en ön sıraya koydu, yakama "en uslu" yıldızını taktı, yersen tabii...
Dönem sonunda başka okula nakil oldum. Bu kadının eğittiği o çocuklardan hayır gelir mi? Özellikle doğu insanını tanımayan , oralarda bulunmayanlarda inanılmaz bir önyargı var. Belki ben de orada bulunmamış olsam, bugun "kürt görünce tüylerim dikilliyor şerefsizim,hepsine sıkıcaksın" diyebilenlerden olurdum. Pek çoğumuz TV bize ne anlatıyorsa ona inanıyoruz.
İnsanı, insan olduğu için sevmeliyiz. Türkler olarak her şeyimiz 4-4'lük mü? Bazı iç anadolu şehirleri yobazlıkta sınır tanımazken, mesela Tunceli inanılmaz modern bir şehir. Keza diyarbakır da öyle,"Doğunun Paris'i " derler.
Bence aradaki bu çatışmayı bir kenara bırakıp, geri kalmış, geri bırakılmış o bölgeleri nasıl kalkındırırız, nasıl faydalı oluruz diye kafa yormamız gerek.

Doğu insanı çok yardımsever ve sıcak kanlı hele öğretmenlere daha saygılılar....Önyargılar kırılsın çok abartılıyor...

Helal

Su yazdığınız bana tokat gibi geldi. Bende şehir dışına hem goreve hemde nasip olursa gelin Olarak gideceğim. Öyle bi kendime getirdi ki beni.. teşekkür ederim...

Onla

Aynen katılıyorum sana arkadasım
Vallahi ben anlamadım bu insanların derdini.
Vatanı bölmeye çalışanlara ne zamandır anlayış göstermek durumunda olduk?
Eşim orada çekime gitti, halk gayet misapirver, çatlar-çorbalar. Meseleler açılıyor haliyle, kalkıp "bizim derdimiz devletle, sevmiyoruz,istemiyoruz" diyebiliyor. Hemen ardından kış şartları zor ama bi hastamız olsun helikopter çağırıyoruz geliyor da diyebiliyorlar.
Hem sevmez hem kullanır yani mantığa gel.
Her neyse... doğuda görev yapmaya çekinenleri anlıyorum, herhalde ki herkes bir değil. Çocuğa anlatır gibi "eee doğudaki herkes bir değil, ama bütün kürtler aynı değil" demeye lüzum yok. Tabiki de öyle ama ortada da genel bir durum var. Kaç insan oğlunu-eşini-nişanlısını izmire göndermek yerine doğudaki bir sınır köyüne göndermek ister? Ve kendi vatanındaki insanlar onu şehit ettiğinde "olsun vatan sağolsun" mu der? Ortada savaş yok bildiğin kardeş kardeşi kırıyor. Buna da anlayış göstermek gerekiyor(muş).
Seveni tutan yok, buyursun gitsinler. Sevmeyene de laf yok sonuna kadar haklılar.

Arkadaşlar doğu var doğu var..Neredeyse tüm doğu şehirlerini gezdim bazı şehirlerde on numara ağırlandık bazılarında bildiğin taşladılar..Şehir ortamından neredeyse hiçbir imkanı olmayan bir yere kalıcı yerleşmek için sağlam psikoloji lazım.Küçümsemeyin..

Vallahi cepten yazıyor olmasam cok şey yazacağım ama yazarsam da zaten %100 de ceza alırım. Siz yaZdikca ben burda coştum. Klavyenize Saglik ustad.

çok doğru.. benim eşim helikopter pilotu oraya göreve gidiyor. burda kim hastalanınca helikopter geliyor..bana gelmiyor şahsen. diyecekler ki şimdi sizin yolunuz var. yol yapmaya gelen makineleri yakmayın sizin de olsun. ve o kadar suistimal ediyorlar ki dövlet bize bahhmirr diye diye.sırf bunu demesinler diye yolu olan yerlere de helikopter gönderiyorlar. adamin ateşi çıksa gidiyorlar almaya. o helikopterin bi havalanması o kadar külfetli ki..bunlar hep bizim sırtımızda yük.

ne desek boş,yaşamayan bilemez.Çok zor arkadaşım,inşallah sorunsuz bitirirsiniz görev sürenizi.Burdaki yazılanlara da çok takılmayın,atıp tutmak,her yer vatan demekte ne var,hadi gitsinler bakalım,gelip ne yazacaklar

konunu hortlatmak gibi olmasın ama doğuda yaşamayanların doğuyla ilgili atıp tutmasını anlamıyorum, gelin yaşayın da görün.. askerler arasında bir hikaye vardır, bi asker demiş ki vatanımın neresi olursa giderim neyse şırnağa düşmüş demiş ki ben bu bayrağı buraya dikenin... mevzu o mevzu, burda yaşamak kolay değil. bana da buraya gelmeden diyolardı ki ay doğu hiç bildiğin gibi değil, insanlar sıcak, gelmek istemezsin filan filan hiç bildiğim gibi değilmiş sahiden daha da kötüymüş.. asker gibi şafak sayıyorum , endişelenmekte haklısın ama yapacak bişey de yok. kendini 2. sınıf hissetmeye hazırla hele ki asker eşisin aman aman. dilerim çabuk geçer

Kendilerinden gormedikleri icin olabilir mi?
hani kardeştik ?

Devletin bu zamana kadar uyguladığı yanlış politikalar bizi birbirimize düşürdü maalesef .

Alkışlıyorum.. sanki her yerde insanlara eşit davranılıyor birde doğudan neden korkuyorsunuz demeleri yok mu. Sanki yıllarca o doğunun dağlarında insanların kanı dökülmedi, çatışmalar olmadı. Sanki tek fark evlerin biçimi, AVM olmaması ya da insanların giyimi dili.. PEEEHHHH.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…