kizlar beril ismi nasil sizce tam anlamini bulamadim yanliz
Soru: Hamile veya emzikli kadınların Ramazanda oruç tutmaları şart mıdır? Bunlar oruç tutmazlarsa daha sonra kaza mı edecekler, yoksa fidye mi ödeyecekler?
Cevap:
Hamile ve emzikli kadınlar kendilerine ve çocuklarına zarar vereceğinden dolayı oruç ibadetiyle mükellef değildirler. Mükellef olmadıkları için de Ramazan�da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza etmezler. Tutulamayan oruçtan dolayı fidye de ödenmez.
Hamile ve emzikli kadınların özel durumunu anlatan ayetler şöyledir:
�Sizleri bir tek candan yaratan odur. Eşini de ondan yarattı ki biri diğerinin yanında rahat etsin. Erkek onu sarınca hafif bir yük yüklenir. Onunla gezip dolaşır. Yükü ağırlaşınca ikisi de Rableri olan Allah�a yalvarır: �Bize iyi bir evlat verirsen, sana çok teşekkür edeceğiz derler.� (A�râf, 7/189)
�Biz insana, ana ve babasına karşı görev yükledik; anası onu, üst üste gelen güçlüklerle taşımıştır. Sütten kesilmesi iki yıl içindedir�� (Lokman, 31/14)
�Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Bu, emzirmeyi tamamlamak isteyen içindir. Onların marufa uygun yiyecek ve giyeceği, çocuğun babasına aittir. Kimseye gücünün üstünde yük yüklenmez. Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın�� (Bakara, 2/233)
İlk iki âyette hamilelerin ve emzikli kadınların çektiği sıkıntılar anlatılmış, üçüncü âyette de kimseye gücünün üstünde yük yüklenmeyeceği ifade edilerek şu emir verilmiştir:
�Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın.�
Hamile ve emzikli kadınlara bakınca, çocukları yüzünden görebilecekleri zararın �sağlık� açısından olduğu anlaşılır. Çünkü onlar, hem kendilerini hem de çocuklarını beslemek zorundadırlar.
Allah Teâlâ hem kimseye gücünün üstünde bir yük yüklememiş hem de bize şöyle dua ettirmiştir:
�Rabbimiz! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma.� (Bakara 2/286)
Bu dört âyet birleştirilince hamile ve emzikli kadınları oruç ibadetiyle yükümlü tutmanın, onları zora sokmak olduğu ortaya çıkar. Bu yüzden Resulullah şöyle demiştir:
�Allah Teâlâ yolcudan namazın yarısını, hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır.� (Tirmizi, Savm, 21; İbn Mace, Siyam, 12; Nesâî, Siyam, 51.)
fetva.netten alintidir ...
http://www.sorularlaislamiyet.com/q...radan-kaza-mi-etmeli-fidye-mi-vermelidir.html
hanımlar topici sıklıkla takip ediyorum fakat ilk defa yazıyorum sayılır, oruç kazası konusunda tutma gereği yok diye yazmışsınız, bende oruç tutamıyorum, siz öyle yazınca kısa bir araştırma yaptım ve yukarıdaki linkte tutmamız gerektiğini okudum, kendimde sorumluluk gördüğüm için sizinlede paylaşayım dedim
Fetva konusunda hassas olmalıyız iyice araştırmadan kararavermeyelim..
Herkesin tabiki kendi hassasiyeti, dediğim gibi ben kendimde sorumluluk gördüğüm için yazdım. Herkese hayırlı ramazanlar ve mutlu bir hamilelik diliyorum :)
Bende öyle düşünüyorum kızsada erkeksede öğrenmek istiyorum ilk kızımda hiç merak etmemiştim doktor kendi söylemişti ama bunda çok merak ediyorum içten içe bi erkek isteği var.sanki böyle düşününcede kendime çok kızıyorum
En cok bana güldün demi itiraf et :))))) 10 cm e kadr evdeyiz inşallah :))))
Herkese iyi geceler kuzular sabah doktora gidecem ama dshs uyumadjm Opuldunuzzzzzz tatlı rüyalar
Kızlar oruc bize farz...herkesheryerde fetva adında kendilerince tekrar bi din üretmeye calısıyo...biryere bakıp aa gerek yokmus falan sakın ha... Lütfen iyice arastırın bakın.. Bnm dedıklerımede uyun demıyorum.. Ewet hamileyken emzirirken yada o ay coj hastaysan tutamayabılırsın rabbim kolaylık vermiş.. Fakat daha sonra tutabılecek durumda oldugun anda tutmamız gerekıyo... Eger cok yaslıysa ve hastaysa ayrıyeten sürekli kullanması gereken bi ilaç varsa o zamn fidyesınıde verecek...
Bunu hangi büyük bildigimiz hocalara sorarsanız sorun böle der... Herseyı yapıyoruz neden borcumuzu ödemeyelim ki...
Bu sewli borcu bi dahaki seneye ödeyemeyiz belki ama. Ara vererek tutabiliriz...
Saglıklı iken herseyi yapabiliyosam orucum borcunuda paşa pasa veririm arkadas...
:))
Kızlar oruc bize farz...herkesheryerde fetva adında kendilerince tekrar bi din üretmeye calısıyo...biryere bakıp aa gerek yokmus falan sakın ha... Lütfen iyice arastırın bakın.. Bnm dedıklerımede uyun demıyorum.. Ewet hamileyken emzirirken yada o ay coj hastaysan tutamayabılırsın rabbim kolaylık vermiş.. Fakat daha sonra tutabılecek durumda oldugun anda tutmamız gerekıyo... Eger cok yaslıysa ve hastaysa ayrıyeten sürekli kullanması gereken bi ilaç varsa o zamn fidyesınıde verecek...
Bunu hangi büyük bildigimiz hocalara sorarsanız sorun böle der... Herseyı yapıyoruz neden borcumuzu ödemeyelim ki...
Bu sewli borcu bi dahaki seneye ödeyemeyiz belki ama. Ara vererek tutabiliriz...
Saglıklı iken herseyi yapabiliyosam orucum borcunuda paşa pasa veririm arkadas...
:))
yok canim kizma hic kendine kizi olan oglan oglu olanda kiz istiyor haliyle ama ben ikincide hic demedim kizim olsun diye rabbim biliyor o yuzden kizda olsa erkekde olsa saglikli olsunlar canim birdaha kizin olursa sende benim gibi allahin hakki uctur deyip ucuncuyu yaparsin
mervem iyiyim canim sukur bulantilarim bu hafta bitti artik tek sorun halsizligim suan oda gecicek insallah demir haplarimi hergun duzenli aliyorum eee artik bi ise yarasinda alsin su halsizligimi yahu :26:
sen nasilsin enerjin buralara kadar yayiliyor cosmussun yine bugun okudum maceralerini seni gidi seni sen bu gidisle ucunyude yaparsin dorduncuyude nasilsa yasin daha gencc yakisir canimm
tamamdir efem konu anlasilmistir bildigimizden sasmayiz zaten canim 31 senedir bildigimi bi yazi degistiremez
rabbim omur verdigi surece borbumuz borc tutucaz insallah
Bende şimdiye kadar hic yemedim ilk hafta denedim 4 gün tutabildim halsizlik ve bulantidan biraktim Allahim borcumuzu ödemeyi nasip etsin
Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
Benimde kızım çok zor oldu 14 saat sürdü psikolojim bozuldu doğumdan sonra şimdi korkuyorum sezaryen mi olsam acaba diyorum
yaww gece gece gobegimi hoplata hoplata guldurdun beniiKız sılaaaa sorma ... Yahu bNa bişiler oluyo.. Adam atletle dolasıyo abow töbe hemen gözüme ilşiyo ... Yada bi misafir oluyo bnm ki bi güsel muhabbet ediyo heöen araya girip yaa bey bizi odaya kelebek girmiş yine öldürelim bu gece sunuda rahat edim ya bıktım diyom ... ( kelebekten korkarımda böle küçük pır pır ucuyo sürekli içime. Bişi oluyo herkes bilir) bizi burasıda biraz daglık bölge oldugundan hep keşebek olur kiöse cakmaz)
Ama bu bizim sifremiz
Kelebegi öldürek mi
Kız sıla noluyo bana bilmiyom.. Hele dr bize yasak dedi ya biz daha fena azıyoz ...
Altıma işicem gülmekten
Kzızz bişi olmaz bende kızımda 22 saat cektim diyom sana ... Yinede bi aksılık olöassa bunuda catır catır doguracam aa gardaslık
yaww gece gece gobegimi hoplata hoplata guldurdun benii
bi arkadasimda anlatmisti hamilelikte gunde 3 defa yapasim geliyordu diyeesine de canim istiyor diye diyememis doktor hamilelikte cok iliski olursa cocuk cok zeki olur dedi demis.eside madem oyle diye kiz ne zaman istiyorsa hayir demiyomus.neyse bunlar hamileler arasi hamilelik egzersizlerine gidiyolarmis esiyle birlikte ordada yakin arkadaslari falan varmis esi kalkmis ordaki egzersiz hocasina size bi sorum var demis kadinda buyrun sorun demis oda demesin mi hamilelikte cok iliskiye giren ailelerin cocuklari cok zeki olurmus dogrumu diyeee kadinda yok oyle bisey nerden cikardiniz bunu falan demis bi garip olmus oyle deyince arkadasimin esi yanindaki arkadasima bi bakmis sen niye boyle bisey dedin bana diye kiz diyor rezil oldum herkesin icindee yerin dibine girdimmm millet kikir kikir gulmeye baslamis
simdi bile gulerek yaziyorum arkadasimin bi anlatisi vardi gormeniz lazim
Canım benim Allah hakkımızda hayırlısını versin. Ama bukadar korkma bence Allah korusun bu düşüncelerin gittikce stres yapar tansıyonun falan yukselır... Saglıgın acısından suanda akısına bırak. İkinci dogum daha kılay olur diyolar.. Rabbim bi awazda doguröayı nasip etsin...İnşallah doğurursun ama ben çok korkuyorum
Canım benim Allah hakkımızda hayırlısını versin. Ama bukadar korkma bence Allah korusun bu düşüncelerin gittikce stres yapar tansıyonun falan yukselır... Saglıgın acısından suanda akısına bırak. İkinci dogum daha kılay olur diyolar.. Rabbim bi awazda doguröayı nasip etsin...
Sana bi gün dogumu anlatayımda gülmekten catla...
Walla okadar cektigim acıyı unuttum.. Bide dogumdan sonra yüzüm gözüm mafolduydu bnm.. Bni görenler bi daha bu cocuk mpcuk yapmaz diılardı... Eşim yüzümü görmeyim diye ewde ne kadar ayna varsa saklamıstı.. O zaman bende sormadım odak noktam koca burunlu kızımdı ... Anam bi gün dişim agrıdı bakayım aynadan dedım aynayı bulamadım cep aynama baktım.. Yüzümü görünce tam 3 gün agladıımı biliyorum. Ama hiç biri şimdi umrumda degil.. Her anın tdını cıkarıcam... Hatta sancı cekerkn bol bol dua etcem ki kabul olsun garantisi var.
Canım benim insallah bebekler nasıl saglıklı dogcaksa öle dogsun...
Uyuyyy yerşmm ben bu bebeklerı
canim arkadasim da dun dogum yapti gece agrilari baslamis sabaha kadar beklemis sabah 8 gibi gitmis hastaneye dogumuda oglen 1 gibi olmus iyi beklemis valla ben olsam agrim geldigi an solugu hastanede alirdim
benim sezeryan olucagi icin sabahtan erkenden kalkarim dusumu alirim sacimi fonlerim makyajimi falan yapar cicilerimi giyer cantami koluma takar giderim sonrasinda da fertim cikmis bi sekilde donerim eve artik
iyi geceler canim yarina bekliyoruz guzel haberlerini bakalim benim cinsiyet tahmini tutacak mi
Günaydın kızlar, bugün baba ocağıma kavuşuyorum inşallah, haftalardır yaptığım yemekten zevk almıyorum, annemin yemekleri iyi gelecekBu arada herkes iyidir inşallah, doktora gidecek olanlar hayırlı haberlerle dönsünler... Uçak yolculuğu yapacak arkadaşlar, doktorum bana hamile olduğuma dair rapor verdi, x-ray den geçmeyeyim diye, aklınızda bulunsun, mümkünmüş...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?