- 9 Aralık 2009
- 17.208
- 54.942
- 1.123
- Konu Sahibi Sarjli dis fircasi
-
Ben teşekkür ederim. Evet dediğiniz gibi yaşayan da coktur zaten istediği hayatı yaşayacak kadar parası olsa ne erkek ne kadın çalışır bence. Yine de mesleğiniz olsa bile 35-40 yaşından sonra bir şekilde çalışmak zorunda kalinsa çoğu işverenin tercih edeceği kişi olunmaz ya da istenilen şartlarda çalışılmaz bence. Yani benim altın bileziğim var istediğimde işime yarar diye bir şey çoğu meslekte geçerli olmuyor ne yazık ki. O zaman şöyle diyelim kendini kurtaracak gücü varsa hicbir kadın çalışmak zorunda değil hatta erkek de:)İnanın öyle kadınlar tanıdım ki hayran kaldım. Kadın isterse diyorum...
Neden mı mesleği olsun? İstediğinde mesleğini yapmak için... Ne kadınlar tanıyorum. O kadar istedikleri hayatı yaşıyorlar ki...
İnanın çevremdeki ev hanımlarına bakıyorum. Daha rahat para harcıyorlar. Hatta burada market sahibi abi var. Bana dedi ki: "Gelen kadının çalışıp çalışmadığını anlıyorum. Nasıl mı? Çalışan kadın alacağını yüz kere düşünüyor. Ama çalışmayan kadın ihtiyacını alıp çıkıyor. "
Benim çalışmayan kuzenler her sene tatildeler. Durumları da çok iyi değil bu arada. Tatil kumbarası yapmış eşleri.
Sorun bana ben balayına bile gidemedim. Kendi param olduğu halde. Eşimle tatiller uyuşmadı zaman vs derken. Sonra da çevreden parazitler dadanmaya başladı. Geçim sıkıntısı vs... Anlatacak çok şey var...
Sizinle mesajlaşmak ve saygı çerçevesinde yazışmak güzel. Çok teşekkür ederim.
Ben nerede ezdim ev hanimini. Eşi ezmis ona hiçbir şekilde haber vermeyip parasını harcamada kendi karar vererek. Ve evet ev hanımlarının çoğu da eşinden yeteri kadar para alamıyordur. Yoksa sizin dediğinizi demiyorum ben. Resme yeteneği olmayan sergi açmasın derken hangi düşüncemi kastettiniz bilmiyorum. Kadınların mesleği olup isterse çalışacaksa neden okusun olca kadın bilmiyorum da. Herhalde herkesin ailesi çok zengin ki istersem meslegimi yaparım ben bir okuyayım diyor. Ben sizi anlıyorum aslında ama istersem çalışırım diyince istediği şekilde yaşayan çok kadın yok işte. Ve benim dediğim gibi çalışıp kimseye muhtaç olmamaliyim şeklinde düşünen çoğu kadın da istediği hayatı yaşamıyor. Çünkü biçilmiş rolleri asamiyoruz.
E madem kadın her koşulda istediği hayatı yaşayamıyor, bari yorulmasın be kardeşimBakın ben burada çok bilim üretilmiyor dedim kadınla alakalı demedim onu. İkincisi ortaokulda bile bütün dersleri İngilizce gorduk biz o zamanlar Anadolu liseleri ilkokuldan sonra idi. Az buçuk anlarım yani temelim nispeten sağlam. Doğamızin iş ayrımında su an bu şekilde olması avcılık ve toplayicilikla alakali. Ama.simdi bakıyoruz reklamlarda yarışmalarda gayet erkekler var, temizlikle ilgili bir yarışma olsa orda da jüriye erkekler çıkabilir yani o kadar diyeyim. Ben ev işi ve yemeğin sadece kadın doğasına uygun olduğunu düşünmüyorum ve kendi evimde de görüyorum. Her kadın benle veya sizle aynı durumda olmayabilir onda hemfikirim ama konu sahibine bakmıştım lisans mezunu ve öğretmen yazıyor biz bu konuda konuşuyorsak diğer değişkenler için değil konu sahibi için konuşuyoruz o zaman siz de diyorsunuz ki konu sahibi çalışabilir. Dediğim gibi ne demek istediğinizi anladım kadınlar zor işte çalışmasın tamam diyorum ona ama yine de diğer saydığım işlerin bizim doğamızı uygun olup erkeklerinkine olmadığına inanmıyorum. Saat de geç oldu birbirimizi yanlış anlamış veya cümlelere dökerken kendimizi yanlış ifade etmiş olabiliriz.
Genelde kadın evlenir, doğurur diye almıyorlarmış, ben de yeni öğrendim. Bu Almanya'da da böyle. Özellikle kadının yaşı 30'larına gelmişse şansı çok zormuş. Erkekler de askerlik yapmadan iş bulamıyor, aynı şey.
Ben Avrupa'dayım. Burada da kadın hakları sandığınız gibi değil. Aynı işi yapan kadınlar daha az maaş alıyor. Duyunca şoka girmiştim.
Geçenlerde bizim laboratuvara teknisyen alacaktık. Hocam soruyor, çocuk doğurmayı düşünüyor musun diye. Sırf bu yüzden birini eledi. İki çocuğu olan, doğum izninden dönecek başka bir kadını aldı. Daha ben doktoraya başlerken, hamile kalmayı düşünüyor musun diye sordu.
Evet, doğurmak bizi kariyer konusunda geriye düşürüyor. Napalım, doğamız bu. Barışmak zorundayız. Bizim doğuracağımız çocuğun babası da bu durumda bize destek olmak, bizim karşılamada güçlük çektiğimiz ihtiyaçlarımızı karşılamak zorunda. İster yaparım, ister yapmam di-ye-mez.
Eşiniz ne iyi niyetli ne de fedakar.Ben kırmakta kırılmak da istemiyorum. Çünkü eşim iyi niyetli ve iki tarafı da üzmek istemiyor.
Hem anatomimiz,fıtratımiz bu diyorsunuz hem de dinimizde yok kadınların bu şekilde olması diyorsunuz. Reklam ve yarışma dedigimde yemek yapan ustaların gurmelerin hep erkek olduğuydu , temizlikle ilgili olsa orda da başı çekerler dedim. Maşallah her şeyi çok da güzel becerirler ama kadınlar işte anladım ki işlerine gelmiyor...E madem kadın her koşulda istediği hayatı yaşayamıyor, bari yorulmasın be kardeşim
Sizin biçilmiş rol dediğiniz, bizim anatomimiz, fizyolojimiz, psikolojimiz, milyonlarca yıllık evrimsel mirasımız ( ha ben inançlı insanım, ben "fıtrat" derim ama bilimsel açıklaması bu). O reklamlar vs hep bir algı yaratmak için. Kadınlara çalışın, köle olun demek için. Çünkü maalesef modern kölelik çağında yaşıyoruz, çalışmayana ekmek yok. Biz de kendi çapımızda bu kölelik baskısına karşı durmaya çalışıyoruz.
Şimdi sizi daha net anladım. Erkekler ev işlerine yardım etse mesele çözülecek. Kadın çalışsa da çalışmasa da tabii ki yapacaklar iş başa düşünce. Kendi söküğünü dikemeyen, karnını doyuramayan, yaşadığı yeri düzenleyemeyen insan mı olur? Sadece çalışmayan kadın, eşinin bu konularda yükünü azaltır, ona destek olur. Dinimizde ev işi yapmak kadının görevi değildir, çalışmak zorunda da değildir aynı zamanda. Eğer kadın ev işlerini yaparsa bu onun eşine ikramı olarak görülür. Çalışırsa kazandığını eşine vermek zorunda da değildir. Yani aslında kadın olmak çok güzel, bunu bir işkence haline getirmeye gerek yok.
Çözüm çok basit: siz kendi kafa yapınızda bir beyle yuva kurduğunuzda iş bölümünü bu şekilde yaparsanız çok huzurlu olursunuz. Karşınızda sizin gibi düşünmeyen bir bey olsa ev işleri de size kalır, yıpranırsınız. Başka bir kadın aynı beyle, "ben ev işlerini halledeyim, sen de bizim için para kazan" derse gayet güzel anlaşabilir. Yani burada kadına seçim hakkını vermek mantıklı değil mi? Siz ben illa çalışmak istiyorum, karşımda da bunu anlayacak, evin yükünü paylaşacak biri olmalı deme hakkına sahipsiniz de o kadın neden "o getirsin, ben pişireyim" diyemiyor? Desin. Ezmeyelim o kadını. Saygı duyalım.
Konu sahibi, eşiyle bu şekilde anlaşmış. Bazı şartlardan dolayı çalışamayacağını da söylemiş. E sen kadını hamile bırakacaksın, ama yükümlülüklerini yerine getirmeyeceksin. Öyle bir dünya yok. Bu kadının sorunu çalışmamak değil, eşinin sorumsuzluğu. Çözüm kadının çalışması da değil, eşinin ailesine ve bebeğine öncelik vermesi. Hanımın ailesinden para alıp da kardeşin keyfine harcanmaz.
Konu sahibi çalışmasın.Kardeşe yardım etmek güzel bir davranış. Ama - kardeş aşırı muhtaç değilse- bu desteği vermeden önce çekirdek ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmak gerek. Hele bunu eşten gizlemek kabul edilemez.
Yapmanız gereken bence şu;
Öncelikle bebeğinizin ihtiyaçlarını bir an önce almaya başlayın. Ve tabi kendi ihtiyaçlarınızı da. Siz bunu erteledikçe eşiniz asıl sorumluluklarını hiç anlamayacak. Hatta şimdi yavaş yavaş almaya başlamazsanız, eşiniz diğer borçlardan karşılayamayacak hale gelebilir.
İkincisi annenizin verdiği parayı son kuruşuna kadar ödeyeceksiniz. Sizin aileniz bebeğin giderlerini finanse etmek zorunda değil.
Üçüncüsü eşinizle konuşun. İçinize attığınız her şey, gelecekte patlamak üzere birikiyor.
Son olarak “çalışmayan kadın maddi konularda söz sahibi olamaz” diyemeyiz asla. Kadın da o eve başka türlü katkı sağlar çünkü. (Parayı kazanan eşiniz olsa da, harcama bakımından görümcenizden daha fazla hak sahibi olduğunuz açık.) Ama ben her kadının çalışıp ekonomik açıdan bağımsız olmasını isterim, yine de.
Konu sahibi çalışmasın.
Bu pasiflikle tüm maaşını eşine verir, o da ailesine.
Gene yarı aç yarı tok, borçla yaşar.
Hem anatomimiz,fıtratımiz bu diyorsunuz hem de dinimizde yok kadınların bu şekilde olması diyorsunuz. Reklam ve yarışma dedigimde yemek yapan ustaların gurmelerin hep erkek olduğuydu , temizlikle ilgili olsa orda da başı çekerler dedim. Maşallah her şeyi çok da güzel becerirler ama kadınlar işte anladım ki işlerine gelmiyor...
Kesinlikle.Değil mi birde konu sahibi "hamile" yediğinden kısıyor, borç ödemek için, o hala iyi niyetli diye savunduğu eşi de demiyo ki bu kadın hamile iyi beslenmesi lazım. İnsan calismadığı için bu kadar hiçe sayar mı kendini. Demek ki eşide o muameleyi yapıyor kendisine. Yani aslında aralarında sağlam bir karı koca ilişkisi yok.
Ya şimdi karı koca ilişkisinin sağlamlığını tek bir olayda bilemeyiz, kadıncağızı gaza getirmeyelim :)Değil mi birde konu sahibi "hamile" yediğinden kısıyor, borç ödemek için, o hala iyi niyetli diye savunduğu eşi de demiyo ki bu kadın hamile iyi beslenmesi lazım. İnsan calismadığı için bu kadar hiçe sayar mı kendini. Demek ki eşide o muameleyi yapıyor kendisine. Yani aslında aralarında sağlam bir karı koca ilişkisi yok.
Gayet biliyor eşi.Ya şimdi karı koca ilişkisinin sağlamlığını tek bir olayda bilemeyiz, kadıncağızı gaza getirmeyelim :)
İnsanlar, yapmayı bırakana kadar onlar için ne yaptığımızı anlamaz. Konu sahibi de öyle, eşini sıkmamak için ailesinden destek almış, kendi harcamasından kısmış, adam da sanmış ki her şey yolunda. Halbuki değil ama bilmiyor, ona yansıtılmıyor. Erkek kısmını bu kadar düşünmeye gerek yok.
Evet konuyu dagittik yalnız konuda da görüldüğü gibi istemeyip çalismayinca da pek hoş şeyler olmuyor. Ben diyorum ki her kadın üniversite okuyup iş bulmayı zorlamalı ki başına bir şey geldiğinde dış kapıyı çekip gidecek gücü olmalı.Bilmiyorum burayı okuya okuya mi böyle düşünüyorum ama erkeklerin çoğu güvenilmez bu durumda onun için bu baskıyı biz kendimize yapmalıyız belki...İşte benim dinim kadınlara sizin yaptığınız baskıyı yapmıyor. Evrensel kanun olduğu için bütün kadınları kapsar. Herkesin fıtratı farklı, siz sevmesiniz ev işini başka kadın zevk alır eşine güzel yemekler hazırlayıp sofra kurmaktan, evini temizlemekten. Ne size ev işi yapacaksın baskısı yapar, ne de o kadına çalışıp para kazanacaksın der. Biz bu baskıyı kendimize niye yapıyoruz?
Benim erkek kardeşim de şahane yemek yapar, ama canı isteyince. Öğrenci evinde makarnadan başka bir şey yemiyor. Daha 7 yaşındayken, eliyle hamur açar, kızartır bize ikram ederdi. Sofra kurar kaldırırken yardım ederdi. Hiç de aman oğlum sen erkeksin yapma demedik. Hatta annem yaptırdı ki yalnız kaldığında başının çaresine bakabilen, kendine yetebilen bir insan olsun. Tosunum daha 3 yaşındayken annem poğaça yaparken yanına gelmiş, yardım etmek istemiş. Annem de acelesi mi vardı artık bilmiyorum, oğlum sen daha küçüksün deyince: "öğret bana öğret, ilerde karım hamile olunca kim yapacak bunları?" demiş, hala güleriz buna. Hanımı çok kıymetli olacak, o zamandan belliydi. Olsun da zaten.
Yani sandığınız gibi, bu işler kadın işidir erkek bulaşmaz/yap(a)maz demiyorum. Bunu diyen kadınla da mücadelem var.
Cinsiyetçi bir kadın olsam, mühendis olmaz, ideal kadın mesleği (!) olan öğretmenliği seçerdim. Bu yönde çok baskı da gördüm çevremden, ama yılmadım hayalimin peşinden gittim. Fıtratıma da çok uygun bir meslek seçmişim. Dünyaya yine gelsem, yine aynı işi yapardım, ama 3.kez gelsem ev hanımı olurdum :)
Neyse, biz konuyu çok dağıttık. Kızacaklar :)
Sevgiler.
Konuyu başından beri takip ettim, benim konu sahibinin yazdıklarından çıkardığım bu.Erkekler bizim düşündüğümüz gibi bircok şeyi anlamıyor değiller en fazla anlamamazlıktan gelirler. Kadın eşinin parasını kendi parası gibi göremiyorsa bu erkeğin gösterdiği tavırla ilgilidir. Hamile eşi tek çeşit yemek yerken niye daha iyi beslenmedigini sorgulamıyorsa bir eş ben onun iyi niyetinden şüphe ederim.Ya şimdi karı koca ilişkisinin sağlamlığını tek bir olayda bilemeyiz, kadıncağızı gaza getirmeyelim :)
İnsanlar, yapmayı bırakana kadar onlar için ne yaptığımızı anlamaz. Konu sahibi de öyle, eşini sıkmamak için ailesinden destek almış, kendi harcamasından kısmış, adam da sanmış ki her şey yolunda. Halbuki değil ama bilmiyor, ona yansıtılmıyor. Erkek kısmını bu kadar düşünmeye gerek yok.
Hamile bir kadın, öğrendiği andan itibaren bizim çalıştığımız laboratuvarlara giremez. Bu nedenle, çalışmalarımın devamlılığı için sorulması gereken bir soruydu. Alınacak teknisyenlere de soruldu. Çünkü o teknisyenler de aynı laboratuvarda çalışacak. E şimdi hocam bir teknisyeni finanse edebiliyor, kadın hamile kaldı gitti diyelim. Biz ne yapacağız o zaman? Hem onun maaşını ödeyip, hem yeni birini mi bulacağız? Zor iş. Maalesef durumlar böyle.Size yalanci demek istemiyorum fakat bende avrupada yaşiyorum ve o soru asla ve asla sorulamaz. Hele bilim ile ilgili bir iş yerinde. Yasak bir sorudur. Sendika bu durumdan haberdar olursa o iş yeri sürünür ve hali ile hiç bir iş yeri bu riski alamaz.
Ve daha az maaş olayi daha yüksek pozisyonlarda oluyor genelinde. Ki ona karşida savaş veriliyor. Ve üstüne annelik izni daha uzun olabiliyor, bu Türkiyedeki gibi sadece memurlara mahsus bir durum değil.
Türkiyede kadin evlendikten sonra tazminat alip işten çikma hakki var. Sirf evlendi diye o işi birakip, üstüne para alabiliyor yani. Ben bir iş veren olsam, bende evlenmek üzere olan bir kadin istemezdim ne yalan söyleyim.
Bu kurali ortadan kaldirsa Türkiye, iş yerinde cinsiyetçilik daha azalir.
Evet konuyu dagittik yalnız konuda da görüldüğü gibi istemeyip çalismayinca da pek hoş şeyler olmuyor. Ben diyorum ki her kadın üniversite okuyup iş bulmayı zorlamalı ki başına bir şey geldiğinde dış kapıyı çekip gidecek gücü olmalı.Bilmiyorum burayı okuya okuya mi böyle düşünüyorum ama erkeklerin çoğu güvenilmez bu durumda onun için bu baskıyı biz kendimize yapmalıyız belki...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?