Arkadaşlar, dün yeni bir bilgi öğrendim ve hemen paylamak istedim:
biliyorsunuz ki ufak çocuklar ağızlarına küçük şeyleri almaya bayılırlar ve bazen nefes borularına kaçırırlar. başka türlü bir ev kazasında yapılacak ilk şey en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir fekat nefes borusuna yabancı cisim kaçmasında "bronkoskopi" denilen çok zor bir işlem gerekiyor. çocukların nefes borularının ufaklığı ve zamana kadar daha hızlı olunması gerektiğinden bu işlem her çocuk cerrahı tarafından yapılamıyor veya her hastanede bu techizat bulunamıyor. (bu durum sağlık sisteminin yetersizliği değil işlemin kompleksliğinden kaynaklanıyormuş) insanlar acil durumlarda kendi imkanlarıyla hastaneye gitmeyi tercih ettiklerinden, bronkoskopinin yapıldığı hastaneyi bulmak zaman alıyor ve çocuklar kaybedilebiliyor. böyle durumlarda (kendi imkanlarımızla cismi çıkaramadıysak) 112'den mutlaka yardım almak gerekiyormuş çünkü onlar hangi hastanede hangi operasyonlar yapılabiliyor, hangi ekip daha uygun bildikleri için hastayı direkt o hastaneye götürüyorlarmış. (bu kısmı eşim, sürekli söyler. nefes borusu kazaları normal ev kazalarından daha korkunçtur der)
gecen hafta 3-4 yaşlarında bir çocuğun başına böyle birşey gelmiş ve aile hiç 112'ye danışmadan çok uzak bir hastaneye gitmiş. meğer beğenmedikleri ve kendilerine daha yakın bir hastanede bu işlem yapılıyormuş. cerrah arkadaşımız birkaç kere duran kalbi çalıştırmış fakat çocuk vefat etmiş.
LÜTFEN BRONKOSKOPİ YAPILAN VE BİZE EN YAKIN KURULUŞU ÖĞRENELİM.
ANKARA'DA SAMİ ULUS ÇOCUK HASTANESİ'NDE (YENİDOĞAN'DA) BRONKOSKOPİ YAPILABİLİYOR. UNUTMAYALIM
hmmm... çok teşekkürler bilgi için... bi araştırayım...