- Konu Sahibi streshanim
-
Kendisi aranıp yurt bulana kadar size kalsın demiş mişu üstteki, konu sahibinin ilk mesajından bir kesit.
teklif meklif yok bam bam bam yani.
sormak yok, teklif etmek yok direkt ben de sana geliyorum var.
Evet aynen öyle.şu üstteki, konu sahibinin ilk mesajından bir kesit.
teklif meklif yok bam bam bam yani.
sormak yok, teklif etmek yok direkt ben de sana geliyorum var.
Yine ayni sey oluyor.. Konu acilmis konu sahibi ortada yok cevapta vermiyor kimseyeuyeler burada tartismaya giriyor bizler konuyu konu sahibinden daha cok takipteyiz. Pek bir tuhaf oluyor boyle sanki cozum bulmak yada ic dokmek icin degilde uyeler birbirine girsin diye aciliyor
Aynı fikirdeyimAkıl veren kişiler bi zahmet ellerini ceplerine götürüp maddi yardımda bulunsalar kiralık ev tutulsa ya..kendileri istemezler genç bir kızın sorumluluğunu. başkası söz konsu olduğunda gitsin orada kalsın demek kolay tabii.. sizde teklif sunun akıl hocalarına hep birlikte yardım edelim maddi olarak sevaba girelim diyebilirsiniz..
Sahsen bende bunun icin konu acmazdim. Hayat benim hayatim evetse evet hayirsa hayir baskasini fikri neyi degistirecek. Ama hadi acildi bari konunun takibinde olBunun cozumu cok nettir aslinda. Istemiyorsaniz bunu soylersiniz. Ben kabul edemem diye konu acmazsiniz. Ayni seyi yasasam ben istemem. Kimse bana guvenerek cocuk yapmasaymis cunku ben kimseye guvenerek cocuk yapmam. Ayyy, vahhh, tuhhh demek yerine insanlar birbirine net olursa bir sorun da kalmaz. Beni herkes cici gorsun diye nasil soyleyeceginizi dusunurseniz boyle sorun var diye kivranirsiniz.
Asla kabul etmeyin.Kızlar merhaba daha henüz 1 aylık evliyim. İstanbul'a gelin geldim. Biliyorsunuz şu an üniversite öğrencileri yurtlarda yer bulamıyorlar, kiralar da çok yüksek malum. Bunu bilerek benim kuzenin kızına 2. Tercihlerde İstanbul'da bir üniversite yazmışlar ve kesin olacak gibiymiş puan olarak. Çocuğun da babası ilgilenmiyor terk etti bunları. Bunlar ana kız yaşıyorlar ve maddi durumları pek iyi değil. Çocuğun ilk sınava girişi olmasına rağmen kuzen İstanbul'a uzağa çocuğu gönderiyor ve hangi parayla okutacak o da belli değil. Ben çok söyledim bir sene daha denesin çalışsın kendi şehrinizde okusun, evinden okula gidip gelsin, Uzakta çocuk okutmak kolay degil diye ama dinlemeyip kafalarına göre yazmışlar. Şimdi bizim akrabalar e yurtlar dolu yurt çıkmazsa ne yapacaksanız diye sorduklarında beni söylüyorlarmis. Yurt çıkmazsa streshanım orda ya onda kalır bi yer bulana kadar diyorlarmış. Benim olaydan haberim bile yok. Bana sormadan bana güvenerek nasıl istanbul u yazarlar aklım almıyor. Ki ben daha yeni evliyim. Kuzenin kızi da geçen mesaj atmış sevinçle, ben de sana geliyorum istanbulu yazdım demiş. Ben kolay kolay hayır da diyemeyen birisiyim. Biliyorum vicdan da yapacaklar. Çocuk sokakta mı kalsın idareten sende kalsın diye. Ama benim 1 aylik evli olarak bu çocuğu evime almam normal mi? Eşime daha bahsedemedim bile. Bu akrabaların düşüncesizligine de anlam veremiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Bana çocuğu yerleştirmeye çalışmaları normal mi sizce ? Kaldı ki yurt çıkmayacağı kesin. Şimdiden kalmadı yer. Yani geçici süre diyip komple kalıcı başıma bırakmaya çalışıyor da olabilir annesi. Böyle şüphelerim de var. E eve gelmiş insanı da kovamazsın. Ben ne yapmalıyım kızlar?
R -Rosa- sizlerin anlatımlarından yola çıkarak yazacak olursam, belli ki kız İstanbul'da kalacak yurt bulamayacak, eh İstanbul'da ev kiraları da malum, var olan kiracılarını çıkarıp daha fazla fiyata kiraya vermek isteyen ev sahipleri arttı, yüzde yüz zam yapıp işine gelmiyorsa çık diyorlar, fahiş kira artışları haberlere bile yansıdı, ki İstanbul'da geçim hiç ama hiç kolay değil, sadece kirayla kalmayacak, faturaları, yol parası, yiyecek içecek masrafı, bu kız öğrenci bu kız daha genç, üniversitedeki arkadaşlarının kılık kıyafetine özenecek kıyafet gideri olacak.Konunun hepsini okumadım ona göre yorum yapıyorum kızlar. :)
Ama Narcissa haklı. Değil İstanbul, İç Anadolu'nun ortasından bildiriyorum barınma işi büyük sıkıntı artık. 4 sene önce mezun oldum ben, öğrencilik hayatım çok da uzak değil. Ama o zaman böyle değildi, yurt çıkardı yedeklerden vs. Olmadı yarı özel, özel bir şekilde ayarlardık. İkinci üçüncü senede eve çıkanlar da olurdu. Ama artık çok zorlaştı. Bizim burada bile dandik dandik evlere 1500-2000 bin kira falan istiyorlar. Eskiden bu fiyata lüks evlerde otururduk burada.
Kaç gündür haberler bunlarla çalkalanıyor. Dışarıda kalan öğrenciler var, bildiğiniz sokakta yatıp kalkıyorlar. Bunlar şaka değil arkadaşlar, cidden var böyle bir şey. Youtube'da özel yurtları gezen youtuberlar vardı geçen gün, fiyatlara şok olursunuz. Aylık iki bin istiyor adam, bir gece kalmazsınız o yurtta. Yurt demeye de bin şahit ister zaten. İnsani şartlarda olanlar iste 5 bin falandı. Durum aynen bu arkadaşlar. Kesinlikle abartmıyorum.
Şimdi şu durumdayken rastgele tercih yapmak büyük düşüncesizlik. Kalacak yer yokmuş, durumları da iyi değilmiş. Ben olsam İstanbul'u yazmazdım, kazandığım bölüm tıp falan değilse. Ki yeni açılan bir üniversite demiş, puanı da düşükmüş, o zaman bölüm de çok iyi değil demektir.
Ben de bursla okudum, ailemden hiçbir şey almadım. Ama bir planım vardı, kimseye güvenerek çıkmadım yola. Minimum 18 yaşında olan biri kendi planını yapıp yolunu ona göre çizmeli. Akrabaya tanıdığa güvenmemek lazım, ben bunu bilir bunu söylerim.
Aynen benim tanıdığım biri de dağın başına açılan Özel bir üniyi burslu yani ücretsiz kazandı. İkinci senesi falandı herhalde üninin. Uyduruk hiç kendisi ile ilgisi alakası olmayan bir bölümdü adını bile hatırlamıyorum bölümün. Yani anlatılanlar hikaye değil gayet de oluyor. Biz de önce şaşırmıştk özeli%100 burslu kazandığını duyunca ama mevzu farklıymışHemsirelik, psikoloji, tercumanlik gibi bölümlerle kiyas yapmak anlamsiz oluyor. Çünkü konu sahibi okulu ve bölümü soylemedi. Ayrica akademisyenler, meslegin icindekiler soylediler. Evet ozel okullar boyle ogrenci aliyor diye. Onlarin sözünün uzerine bence şöyle bence böyle demenin yersiz oldugunu düşünüyorum. Konu sahibini haklı çikarmak gibi bir amaçlari yok. Dümdüz olanı yazmislar.
Bizim zamanimizda da boyle atesliler vardi ama bazi seyler ayipti. Hic opustugumuzu soylemezdik mesela. Simdi sosyal medya sayesinde her sey ortaliga saçıldı. Kimisi alenen yasadigi her seyi paylasiyor. Sugar daddy'si olan kizlar var. Onun sayesinde okuyan, telefonu, bilgisayarı olan... arkadaslarinin boyle rahat yaşadığını goren diger kizlar heves ediyor, onlar da yapıyor. Gore gore insanin gozu alışıyor mu nedir bilmem. O sebeple ateslerini de belli ediyorlar.Kesinlikle eskiden lise cagı Üniversites çağı kız sayılırdı sakin olursu ama simdi ki lise üniversite çağı kızların yarısı hepsi değil çok ateşliler
Ben ve etrafımdaki insanlar arkadaşlarım birine destek olmak istediğimizde ilk tercihimiz öğrencilerden yana oluyor. Tabiki de düzenli bir şekilde. Herkes gücünün yettiği kadar verir kimi 50 verir kimi 500 veriri. Sizin olmayabilir herkesin belli bir çevresi var isteyen toplayabilir bu parayı. Ayrıca 50-100 lira kimseyi batırmaz. Veren el alan elden üstündür derler.Tüm akrabalarinizdan yardım ister ve özel turda mi yerlestirirsiniz?özel yurtlar aylık en az 1000 değil mi?hatta herşeye zam geldi.daha da fazla olabilir..insanlar 3-5 defa yardım eder..ayrıca aylık ne kadar verecekler..4 kişi verse gene en az 250 yapar..yapmayın Allah aşkına..yıllarca kim verir her ay para...yada kaç kişi verir
Yurt çıksa bile zorlanır evet, Mune hanım. Hayat şartları çok zorlaştı artık dediğiniz gibi. Bir de bazı bölümlerin kitapları vs. çok pahalı oluyor. Benimki mesela bayağı pahalıydı, bir sözlük aldık mesela, o zamanın parasıyla 250 tl falandı. Devamlı kitap alırdık, proje çıkardı vs. Yani okul burslu deyip geçmemek lazım. Durumları yoksa, hem barınma hem okul masrafı hem de diğer giderleri nasıl karşılayacaklar?R -Rosa- sizlerin anlatımlarından yola çıkarak yazacak olursam, belli ki kız İstanbul'da kalacak yurt bulamayacak, eh İstanbul'da ev kiraları da malum, var olan kiracılarını çıkarıp daha fazla fiyata kiraya vermek isteyen ev sahipleri arttı, yüzde yüz zam yapıp işine gelmiyorsa çık diyorlar, fahiş kira artışları haberlere bile yansıdı, ki İstanbul'da geçim hiç ama hiç kolay değil, sadece kirayla kalmayacak, faturaları, yol parası, yiyecek içecek masrafı, bu kız öğrenci bu kız daha genç, üniversitedeki arkadaşlarının kılık kıyafetine özenecek kıyafet gideri olacak.
Hepsi için para ayarlandı diyelim, ki olacak şey değil gelen yetmeyecek mecbur evde kuzenle yaşamaya devam edilecek, genç birinin sorumluluğu almak cesaret ister hele de İstanbul gibi bir metropolde.
O vakitler daha yeni evliyim yaş 22, kayınbiraderimde 18 yaşına yeni girmiş lise diplomasını henüz almış biriydi, kayunvalidemler başka bir şehirde ev aldılar oraya yerleşeceklerdi, kayınbiraderim İstanbul'da doğup büyüdü, arkadaşları İstanbul'da, biz istanbuldayız derken bizimle yaşamak istediğini söylemiş kayınvalideme.
Kayınvalidem beni kenara çekip X sizinle kalmak istiyor dedi reddettim, sebebini de izah ettim hak verdi mi vermedi mi bilemem, belki kızmıştır da ama bana ters bir şey söylemediler, ki kahvehane birahane demeden her türlü mekana girip çoluk çocuk toplayacak bir kadınım, burası kahvehane birahane ben kadınım giremem demem ama buna rağmen ergenlikteki bir delikanlıyı her fenalıktan da koruyamam, bunun uyuşturucusu var, suça meyilli arkadaş ortamı var, eşim zaten işi gereği yeri geliyor şehirdışına çıkıyor, kayınbiraderimi düşünmeden kabul etsem ister istemez sorumluluğun çoğunluğu benim üzerimde olacak, başına bir şey gelse ben bunun hesabını vicdanen önce kendime sonra sizlere veremem, herkes kendi çocuğundan sorumludur dedim konuyu kapadım.
Konuda anlatılan genç kız büyükşehirde okuyacak bir kız, hiçbir şey olmasa akşam okuldan dönerken gaspçısı var, tacizcisi var, gençtir hiç mi arkadaşlarıyla bir yerlere gitmeyecek, ilkokul çocuğu gibi tüm arkadaşlarını çağır tanışalım da diyemezsiniz.
Kimlerle arkadaş, nerelerde takılıyor bilmeyeceksiniz ve bir şey olsa kabak sorumluluğu alanın üzerine patlar, kimse evladım böyle istemiştir de olmuştur demez, neden sahip çıkmadın denir.
Ahahaha benim de kuzenim bulunduğum şehirde üni kazandı bana gelecek yurt ayarlanana kadar, şimdi konuyu görünce düşündüm acaba 6 senelik evliyim diye mi sorun yapmadım diyorumEski evliler sevişmiyor sanıyolla
Yazınıza beğeni attım. Saat gece 12. Su saatte burs veremeyeceğinize göre konuşuruz bir ara dedim özelden.
Bugün en kötü üniversite ve bölüm de olsa, en iyi üniversite ve kabul gören bir bölümde olsa okumak işi maalesef para işine döndü, bu yadsınamaz bir gerçek.Yurt çıksa bile zorlanır evet, Mune hanım. Hayat şartları çok zorlaştı artık dediğiniz gibi. Bir de bazı bölümlerin kitapları vs. çok pahalı oluyor. Benimki mesela bayağı pahalıydı, bir sözlük aldık mesela, o zamanın parasıyla 250 tl falandı. Devamlı kitap alırdık, proje çıkardı vs. Yani okul burslu deyip geçmemek lazım. Durumları yoksa, hem barınma hem okul masrafı hem de diğer giderleri nasıl karşılayacaklar?
E bir de çocuğun emaneti olmaz der annem hep. Kardeşimi bir gün yengeme emanet etmişti annem. Ki yengem çocukları çok severdi yani istememezlik gibi bir durum da yoktu, o gün nasıl olduysa düşmüş kolunu kırmış. Kadının suçu ne şimdi? Bizimki kudurmuş. Şimdi buradaki kız için de aynısı geçerli. Bir şey olsa, x bakamadı da ondan oldu diyecekler. Kazık kadar kızın neyine bakacağım da da denmez. İhale ona kalır işte.
Belli ki kızda da var bir İstanbul hevesi. Gelip de müze gezecek hali yok yani. Bunca imkansızlığa rağmen diretmesi sadece ilim irfan aşkından olmasa gerek. Ortam görmek istiyor, eğlenmek istiyor, normaldir. Ama ortaya çıkabilecek üzücü durumların sorumluluğunu annesi babası hariç kimse üstlenmek zorunda değil. Aklınız varsa üstlenmezsiniz zaten.
29 yaşındayım, 19 yaşındaki halimi hatırlıyorum. Ben olsam o halimin sorumluluğunu almazdım. Hepiniz düşünün o yaşları, yediğimiz saçma sapan haltları. Ancak annesiysem arkasında dururum yani. Başka türlü hiçbir ergenin sorumluluğunu almam. Patlamaya hazır bir bomba çünkü. Benim elimde patlamasın da nerede patlarsa patlasın.
İstanbulda pencereden kafanı çıkarsan gidiyor 50 lira. Minik minik paralar vererek akrabaların çocuk okutması için sülalenin aşiret olması gerek. Böyle anne babası 30 kardeş falan olmalı. 4 yıl boyunca her ay 500 tl gibi bir parayı da vermezler zaten niye versinler. Hiç hoş bir şey de değil tüm akrabalardan tek tek para istemek. Hem de tek seferlik de değil en az 4 yıl boyunca.Ben ve etrafımdaki insanlar arkadaşlarım birine destek olmak istediğimizde ilk tercihimiz öğrencilerden yana oluyor. Tabiki de düzenli bir şekilde. Herkes gücünün yettiği kadar verir kimi 50 verir kimi 500 veriri. Sizin olmayabilir herkesin belli bir çevresi var isteyen toplayabilir bu parayı. Ayrıca 50-100 lira kimseyi batırmaz. Veren el alan elden üstündür derler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?