Ev almak için geç mi kaldım

Konu sahibi şu an altında bir yükseliş bekleniyor, paranızı altina yatırabilirsiniz.
Bunun yaninda borsada enerji hisselerinde ralli var, en kötü ihtimal thy alıp seçime kadar bekleyebilirsiniz.
Bunlarda paranızın değerlenecegini düşünüyorum.
Ev ve araba balonu o kadar şişti ki, fiyatlar makul değil beklemekte ve paradan para kazanmakta yarar var, ben yapamam diyorsaniz fonlara yöneleceksiniz.
Dört yilda bir memur zaten ancak 250 bin tl biriktirebilir ama keske bunu altinla yapsaydiniz.

Bu sizin yorumunuz , yorumunuzu yorum yapamayacağım çünkü siyasi yorum yapmak yasak forumda
Yakın zamanda değişeceğini düşünüyorum bu durumun diyim , başka da birsey diyemem
Yorumum siyasetle değil ekonomi ile ilgili, hükümetlerden ve icraatlarından bahsetmedim. Ülkenin siyasetten bağımsız hali de bu. Bu mesajınız burada dursun, sizin dediğiniz gibi olursa gelin kafama atın mesajı. Ha ayrıca inşallah sizin dediğiniz gibi olur, ben de kendi adıma bu süreçten mutlu değilim çünkü.

Son zamanlarda bizde böyle düşünmeye başladık. Üniversiteye yakın 1+1 ev düşünüyoruz. Bu 1+1 evin %55- %60 fiyatını karşılayacak kadar birikimimiz var. Üzerine kredi çekip, kiraya vermeyi düşünüyoruz.

Gönül tabi ki en az 2+1 olsa da kendi evimiz olsa diye istiyor ama yetmiyor maalesef. Bankalarda eskisi gibi yüksek kredi vermiyor. Biriktirmeye çalışıyoruz ama biz biriktirdikçe ev fiyatları uçuyor.

O yüzden artık bakış açımızı değiştirdik. Sizinki gibi düşünmeye başladık. Tabi orada kötü kiracıya denk gelme riski de var. Ama başka türlü de olmuyor. Para pul olup gidiyor. Altın döviz artışı , ev fiyatlarındaki artış kadar olmuyor.

Misal şuan gram altın cuma günü 1054 civarında kapattı. Ama geçen sene de 1000 civarındaydı.
Evler ise geçen seneye göre epey artış gösterdi.

Ne olursa olsun ev piyasası düşmüyor.

Anlatılanlara göre ölene kadar kredi ödersiniz ve lütfen böyle bir şey yapmayın. Senelerce kirada durun ama kredi belasına bulaşmayın derim.

Sizin yorumunuz siyasi değildi, benim cevabım siyasi olacaktı o yüzden yazmadım dedim

O para ile altın döviz alınsaymış kaybınızı telafi ederdiniz. Küçük falan bakmayın satılıyor ev bir şekilde bir an önce alın. Borçsuz ev alınmıyor asıl bu ülkede..

Bir de bazı yorumlarda "keşke altın , döviz yapsaydın" demişler. Konu sahibi TL ile birikim yaptığını söylememiş ki. İlla ki altın döviz gibi farklı alternatif şeyler ile birikim yapmıştır. Bu ülkede TL ile birikim yapan mı var Allah aşkına

1- 300 bin kredi çekemezsiniz

öncelikle eksperler artık evlerin gerçek değeri kadar rapor yazmıyor (zaten satan kişi de en fazla şu kadar kredi çekebilirsiniz diye limit koyuyor gelir vergisi meselesi yüzünden), tüm değeri kadar kredi çekebileceğiniz ev bulmak bir mesele.
hadi buldunuz, bankalar çatlasanız da patlasanız da kredi vermiyor
özellikle de faizi uygun devlet bankalarında kredi çıkmıyor. 20 bin 25 bin maaşı olan kişilere bile çıkmıyor. millet bas bas bağırıyor ülkedenki hiçbir şeyden haberiniz yok gelmiş destan döşemişsiniz buraya
2- hadi tüm değerine kredi çekecek ev buldunuz, sonra da gittiniz özel bankadan 2 katı faizle 300 çekip 1 milyon ödemeyi kabul ettiniz diyelim onun taksidi 4500 olmaz 6500 filan olur
hadi onu da aldınız
öğrencinin her sene çıkacağı ne malum?
öğrenci mahallesinde oturuyorum
o eskidendi şimdi çocuklar 3+1 evde tek tek oda kiralıyor eğer sürekli kalmayacaksa, ya da direkt eşyalı apart kiralıyor onun bile kalan senedini ödemeyim diye birine devretmeye çalışıyor. yoksa ev tutup eşya koyup eve çıkan çocuk bir de seneye çıkacam derse asla ev bulamayacağını bilmiyor mu? onlar da biliyor. Sırf bizin 6 bin tane öğrencimiz bu dönem ev tutmadı yurt da çıkmadı okulda kayıt dondurup geri döndü. bitti o deniz artık.

siz düşeş atıp her sene öğrenci çıkarıp her yıl zam yapmaya göre ev almayı mı akıl veriyorsunuz gerçekten
öğrenci 2 ay kira ödemese ya da faturaları üzerine almadan evden çekse gitse, ne olacak peki onu da söyleseniz?

evet, ben de böyle bor apart alıp kiraya vrmistim. 2019'da pandemi.patladi öğrenciler geri döndü. Krediyi cok zor ödedim 2.5 yıl

Evet kesinlikle doğru.Ev fiyatları düşmeyecek, en az enflasyon oranında artmaya devam edecek, biriken parada eğer yatırım konusunda gerçekten çok iyi değerlendirilmezse enflasyon karşısında eriyecek.Örneğin geçen yıl 1 milyon olan evler şu an en az 2 Milyon.Diyelim para biriktirip mevduata koysak en yüksek faiz yıllık yüzde 26 görünüyor, dolar yapmış olsanız geçen yıl kasımda dolar kuru 13 tl civarıymış, altının gramı 750 civarıymış yani max yüzde 50 artmış 1 yılda. Bu arada aylık alım yaparsanız zaten yüksekten alıp düştüğü zamanlarda oldu, geçen yıl kasımda alınanlar üzerinden kazanç bu.Açıklanan enflasyon yüzde 80 nin üstünde,hissettiğimiz enflasyonu söylemeye gerek yok. konutlar en kötü yerde min 2 kat yükseldi.Bundan sonrada bu durum değişmeyecek.Kredi çekebileceğiniz bir nakit varsa, hemen küçükte olsa ev alıp parayı o şekilde değerlendirmek en doğrusu, aksi halde konut enflasyonuna biriktirdiğiniz para yenik düşer. Ben çok iyi yatırım yaparım, bilmem ne alanında değerlendirip paramı 5 e katlarım diyenler için bu durum geçerli olmayabilir, ev alıcam paramı biriktircem diyenler için bu öneri

Dün aksam bize bir misafir geldi. Çocukken ayni mahallede otururduk, annesi bahce işlerini cok sevdiğinden, evlerimize yakin 1 dönüm bir yer almisti. Sebze ve agac dikmisti. Herkes de
" evlerimiz zaten bahceli, bir de orda bahce yapmaya ne gerek var sanki" diyordu annesi icin.
Şimdi annelerimizin evlerinin 2 milyon ettigi bu muhitte , o 1 dönüm arsaya 15 milyon.teklif edilmis. Gerçekten, iyi bir konumda toprak alip unutmak kadar iyi bir yatirim hic yok.

Yorum yapan kişi, evin tüm fiyatını kredi ile çek demiyor zaten. 550 bin civarında 1+1 alıp , 250 bin TL'ni peşinat yap, 300 bin TL kredi çek diyor.
Bu değerde 1+1 bulunabilirse ve 300 bin krediyi alabiliyorsa, önerisi yanlış değil diye düşünüyorum ben.
Sıfır olmayan konutlarda 300 bin TL'ye kadar kredi veriliyor şuan (kredi puanınız düşük değilse)
Bu yazdığım şeyi geçen ay bir tanıdığımız yaptı.

300 bin TL üzerini ise gelir ne olursa olsun ikinci el konutlarda verilmiyor dediğiniz gibi. Ama zaten bu yüzden 1+1e yöneliyor herkes. Sıfır konutlarda bu sınır yok ama bu defa da gelire göre kredi verildiği için konu sahibine yine yetmez 2+1 için.

Giren öğrenciyi her yıl değiştirme fikri kesinlikle olmaz. Burası bence de saçma.
Evin olası çıkabilecek masrafları , kiracının kirayı düzgün ödemediği dönemleri, evin boş kalabilecek dönemleri vs düşünerek bu işe girişmeli.

Yalnız konu sahibi sadece birikim yaparak 2+1 eve ulaşması kolay değil, o birikim yaptıkça evler artacak. Yani dön dolaş aynı noktada kalacak. 1+1 için sermayeyi çoğaltabilir belki birikim yaparak.

Evi kredisi bitmeden 5. Senede mi satıyorsunuz?

Nasıl yani?enflasyon düşünce ev fiyatları düşecek mi sanıyorsunuz?enflasyon oranının düşmesi fiyatlar düşecek demek değildir bu yıl enflasyon yüzde 85 diyelim seneye yüzde 40 oldu enflasyon, o ev 14 milyon olacak.Kimse batmayacak yani yanlış biliyorsunuz sanırım enflasyon olayını.2018 den başlayıp ekonomistim diyen youtuberlar konut balonu var ev fiyatları düşecek dolar bilmem kaç olacak diye insanlara ev aldırmadı.Konut fiyatları düşmez arkadaşlar, alırken olması gerekenden yüksek fiyata almadıysanız tabi.Bu ne demek derseniz aynı bölgede muadili 1 milyon evi 2 milyona aldıysanız zaten zarardasınız demektir.Emin olun 5 yıl sonra o bile aldığınız fiyatın üstüne çıkmış olur.Alabilen mutlaka alsın

Hepsine katılıyorum
Ütopyada yaşiyor sanki
Son kısım ile ilgili söyledi kişi henüz Video çekmemiş olabilir
Yada çekse izleyici sayısı düşebilir

Ben ev alma konusunda biraz bakış açısı güncellemesi gerektiğini düşünüyorum. Yurtdışında “başlangıç evi” diye bir kavram vardır. Gençler gücünün yettiği en iyi evi alarak başlar, ardından bu yatırımı geliştirmeye çalışır. Sizin istediğiniz ev 1.2 milyonsa bu hedefiniz olur ama imkanınız ölçüsündekini alırsanız hiç değilse kenarda bir yatırımınız olur.

Bir yıl önce 250.000 liraya almaktan vazgeçtiğimiz evin dokuz ay önce 550.000 liraya, şu andada 1.200.000 liraya çıktığını gördük. Hala da artmaya devam ediyor geç değil anlayacağınız ne alırsanız o kâr.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…